woensdag, 16. mei 2007 - 20:19

Onderzoek naar mogelijke bron legionella in HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis onderzoekt of er binnen een etagegedeelte aan de locatie Leyweg mogelijk een bron is voor legionella. De bacterie is bij twee patiënten geconstateerd. Patiënten en medewerkers die in het betreffende gebouwgedeelte mogelijk besmettingsrisico hebben gelopen zijn persoonlijk en per brief geïnformeerd. Dit heeft het ziekenhuis woensdag bekendgemaakt.

De GGD Den Haag, Inspectie voor de Gezondheidszorg en ziekenhuizen in de regio zijn geïnformeerd. Het Waterlaboratorium uit Haarlem heeft op het bronverdachte etagegedeelte in overleg met de GGD watermonsters genomen. Dit etagegedeelte is gesloten. De uitslag van dit onderzoek wordt binnen twee weken verwacht.

Betreffende patiënten en medewerkers is geadviseerd alert te zijn op klachten aan de luchtwegen en koorts. Mochten die onverhoopt optreden dan is hen geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of de behandelend medisch specialist. Bovendien heeft het HagaZiekenhuis speciaal voor de betrokkenen een telefoonnummer geopend. Hier worden eventuele vragen door een arts beantwoord.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking. Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van mens op mens overgebracht.
Provincie:
Tag(s):