zaterdag, 9. juni 2007 - 16:42

Onderzoek onder omwonenden: "Meer vliegen kan"

Eindhoven

Een meerderheid van de omwonenden, 64%, heeft geen moeite met de verruiming van de openingstijden van Eindhoven Airport. Slechts 15% is tegen de ruimere opening van het vliegveld. De overige 21% heeft geen mening over de kwestie.

Dat blijkt uit onderzoek dat door het bureau Intomart GfK is gehouden onder bijna duizend omwonenden van de luchthaven in opdracht van het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant is het onderzoek daarmee representatief voor de mening van de bevolking.

Volgens het onderzoek blijkt verder dat 89% geen of weinig last heeft van de vliegtuigen die het vliegveld aandoen, terwijl 11% dat wel ondervindt. Ook denkt 42% dat de geluidshinder zal toenemen als het vliegveld zijn openingstijden verruimd. De andere 58% meent van niet.

Wel zal 54% van de ondervraagden geen huis meer kopen in de buurt van de luchthaven, mochten zij gaan verhuizen. De aanwezigheid van Eindhoven Airport wordt door 85% van ondervraagden als positief ervaren.

De reden voor het onderzoek van het Eindhovens Dagblad is de commotie die Eindhoven Airport directeur Bart de Boer veroorzaakte door enkele weken geleden aan te kondigen dat het vliegveld vanaf volgend jaar dagelijks zeventien uur open wil. De luchthaven wil zo een basis van Ryanair binnen te slepen. Ryanair is een grote klant van het vliegveld en wil graag zo'n basis op het vliegveld installeren. Daarmee pompt de luchtvaartmaatschappij zo'n 140 miljoen euro in de luchthaven en zal het twee tot vliegtuigen stationeren op het vliegveld. Ryanair wil dat alleen doen als de luchthaven zijn openingstijden verruimd van 7.00uur tot middernacht.

Bezwaarmakers zijn ondermeer de BOW, Belangenbehartiging Omwonenden Welschap. Deze groep telt zo'n 1200 leden. Maar onder de ondervraagden blijkt dat slechts 9% zich voelt vertegenwoordigd door de organisatie.

Wel hebben Eindhoven Airport, de BOW, de omliggende gemeenten en de BMF, de Brabantse Milieu Federatie een zogeheten regionale overeenkomst gesloten die nog geldt tot 2015. In die overeenkomst zijn ondermeer de openingstijden opgenomen. Als Eindhoven Airport zijn tijden wil verruimen zal zij tot overeenstemming met de ondertekenaars van de overeenkomst moeten komen.
Provincie:
Tag(s):