vrijdag, 26. januari 2007 - 14:55

Ontmanteling opslagplaats voor synthetische drugs

Utrecht

In een onderzoek van de Nationale Recherche naar de in- en uitvoer van hard- en softdrugs is dinsdag jl. een opslagplaats voor grondstoffen en apparatuur ten behoeve van de productie van synthetische drugs ontmanteld. De opslagplaats was gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern (Utrecht)
Dit heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekend gemaakt.

In zeecontainers zijn onder andere 185 vaten met duizenden liters chemicaliën (zoutzuur, aceton en ether), zes pillenmachines, drukvaten, een sealapparaat en vacuümpomp aangetroffen. Ook is ruim 40 kilo MDMA (XTC)-poeder in beslag genomen.

Een 39-jarige man uit Amsterdam en een 36-jarige man uit Harmelen worden gezien als de hoofdverdachten.

De man uit Amsterdam is vermoedelijk ook betrokken bij de uitvoer van XTC-tabletten naar Engeland. Hiervoor werkte hij nauw samen met een 36-jarige man uit Lienden. Deze man is vrijdag 19 januari aangehouden.

Beide mannen kwamen als verdachten naar voren naar aanleiding van de vondst van 217 kilogram XTC-tabletten bij een transportbedrijf in Woudenberg in februari 2006. De XTC-tabletten waren aangetroffen tussen een partij serviesgoed op twee pallets die bestemd waren voor Engeland. De man uit Lienden hield zich verder met name ook bezig met de handel en uitvoer van softdrugs. Vermoedelijk is hij betrokken bij de uitvoer van 27 kilogram hash naar Duitsland in augustus 2006. Ook wordt hij verdacht van bedrijfsmatige hennepteelt en het witwassen van drugsgeld.

In totaal zijn in dit onderzoek de afgelopen week negen verdachten aangehouden en op negen locaties doorzoekingen verricht. De man uit Lienden is gisteren door de rechter-commissaris bij de rechtbank Utrecht in bewaring gesteld. Vijf verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):