maandag, 19. november 2007 - 20:36

Ontsnapte Engelse moordenaar na 13 jaar aangehouden in Den Haag

Den Haag

Jarenlang was Scotland Yard op zoek naar de 42-jarige James H. Tot hij op vrijdag 9 november werd aangehouden in een woning aan de Van Ruijsbroekstraat in Den Haag. Dit maakt de politie maandag 19 november bekend. Politieagenten van Bureau Laak stelden een onderzoek in naar het hoge energieverbruik van een woning aan de Van Ruijsbroekstraat.

De agenten dachten een hennepkwekerij aan te treffen, maar vonden in plaats daarvan een grote hoeveelheid hard drugs. In de woning werden twee Engels sprekende mannen aangehouden. Tijdens het onderzoek naar de identiteit van deze mannen bleek dat een van hen op de lijst van de tien meest gezochte criminelen van Engeland stond. Het ging om James H. (42).

James H. werd in 1988 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en ontsnapte in 1994 tijdens een transport naar een andere gevangenis. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij op 14 april 1988 betrokken was bij een gewapende overval op de Barclays bank in Hempstead. Politieagent Frank Mason uit Hertfordshire probeerde in zijn vrije tijd om deze overval te verijdelen maar werd zonder pardon in zijn rug geschoten, toen hij probeerde om een van de verdachten aan te houden. Mason stierf aan zijn verwondingen.

Op 16 februari 1994 werd H. per bus overgebracht naar de gevangenis in Wandsworth. Onderweg bedreigde Hurley samen met een medegevangene een gevangenbewaarder met een mes en kon ontsnappen. Hurley was tot vrijdag 9 november de enige veroordeelde politiemoordenaar in het Verenigd Koninkrijk die op de vlucht was.

Binnenkort overlegt het Openbaar Ministerie met de Engelse autoriteiten of en wanneer de man wordt overgedragen aan de Engelse autoriteiten.
Provincie:
Tag(s):