donderdag, 12. april 2007 - 17:05

Ontwerpen Raakspoort en Zijlpoort gepresenteerd

Haarlem

Wethouder Van Velzen heeft op donderdag 12 april samen met projectontwikkelaars en architecten ontwerpen gepresenteerd voor Raakspoort en Zijlpoort.

Raakspoort, een ontwerp van Peter Wilson, is een nieuw gebouw dat wordt gerealiseerd binnen het Raaksproject op de hoek van de Raaks en de Zijlvest. Voor de Zijlpoort heeft architect Max van Aerschot een ontwerp gemaakt waarbinnen bestaande gebouwen (o.a. het postkantoor) in de vierhoek Gedempte Oude Gracht, Zijlstraat, Korte Zijlstraat en Raaks worden uitgebreid en verbouwd tot hedendaagse kantoorruimte.

De gebouwen die op een steenworp afstand van elkaar liggen en grenzen aan de Raaks, bieden straks samen met het Stadhuis aan de Grote Markt onderdak aan de ambtenaren en het bestuur van de gemeente Haarlem. In totaal wordt circa 24.000m2 nieuwe kantoorruimte gerealiseerd, waaronder ook een nieuwe publiekshal binnen het gebouw Raakspoort.
Het college van B&W is van mening dat de beide ontwerpen van kwalitatief hoogwaardig niveau zijn, met ieder een uitgesproken eigen karakter.

Beide ontwerpen zijn zogenaamde voorlopige ontwerpen. Deze worden de komende maanden uitgewerkt tot definitieve ontwerpen die voor de zomer gereed zijn.

De gebouwen worden ontwikkeld en ge(ver)bouwd door de projectontwikkelaars Bouwfonds MAB (Raakspoort) en Maeyveld (Zijlpoort).

Onderzocht is op welke manier de duurzaamheid van de gebouwen nog verder kon worden verhoogd. De gebouwen scoren volgens het huidige programma van eisen al hoger dan de eisen uit het Bouwbesluit.

Zijlpoort
Het gaat hier om een bestaand gebouw met meerdere vleugels, dat na de nieuwbouw grotendeels in zijn huidige vorm/structuur overeind blijft. Het bestaande monumentale gebouw met de hoofdentree aan de Gedempte Oude Gracht (huidige postkantoor) wordt grotendeels in zijn oude luister hersteld.

Het binnengebied krijgt een gedaantewisseling door de toevoeging van nieuwbouw. In het ontwerp wordt een binnentuin gerealiseerd die overdag vanuit de Zijlstraat openbaar toegankelijk is. Voldoende lichtinval en een prachtige (buiten) verblijfsruimte is hiervan het gevolg. De 13.000 m2 kantoorruimte bestaat uit een variatie van maatwerk en standaard kantoorplekken. Onder het gebouw is een kelder waar o.a. plaats is voor archief en stallingruimte voor fietsen, brommers en motoren. Op de begane grond wordt het bedrijfsrestaurant gevestigd dat dienst doet voor alle kantoorlocaties. De gemeente wordt bij oplevering eigenaar van het gebouw.

Raakspoort
De Raakspoort is een multifunctioneel gebouw en huisvest naast de gemeentelijke kantoren met publiekshal ook een bioscoop. In het gebouw komt 11.000 m2 kantoorruimte (inclusief de publiekshal). Het kantoorgedeelte krijgt een hoogteaccent in de vorm van een toren die de herkenbaarheid van het kantoor en de publiekshal vergroot. De publiekshal heeft een centrale ingang aan de Zijlvest. In het hart van het gebouw is een diagonale doorsteek van vier meter hoog. Deze doorgang verbindt het binnenplein (Raaksplein) met de Zijlvest. Boven deze doorgang ontstaat door inspringend terrassen een atrium dat zorgt voor voldoende lichtinval in de kantoren.

Ondergronds komen zeven bioscoopzalen. De grote bioscoopzaal is bovengronds gelegen net als de foyer. Daarnaast komt in de kelder de nieuwe Raakparkeergarage met 1000 openbare plaatsen.
De combinatie van kantoren, publiekshal en bioscoop zorgt zowel overdag als ‘s avonds voor voldoende activiteiten en levendigheid in dit deel van de binnenstad. Hiermee levert de Raakspoort een belangrijke bijdrage aan de missie van het Raakproject �Raaks meer binnenstad�. De gemeente wordt bij oplevering eigenaar van de kantoorgebouwen binnen de Raakspoort
Provincie:
Tag(s):