woensdag, 30. mei 2007 - 17:27

Op vakantie altijd meer geld kwijt dan verwacht

Amsterdam

De zomer staat voor de deur en dat betekent voor vier op de vijf Nederlanders: op vakantie! Ze verwachten gemiddeld 1.036 euro per huishouden te besteden aan hun zomervakantie. Dit bedrag zal in werkelijkheid hoger zijn, want meer dan de helft gaat ervan uit dat ze meer geld kwijt zijn dan vooraf gebudgetteerd (57 procent). Het zijn onder meer de uitstapjes en het winkelen die 'te veel' vakantiebudget zullen opslokken, zeggen Nederlanders. Maar spijt van te hoge vakantie-uitgaven hebben ze niet.

Nederlanders hebben het er maar wat graag voor over, want 'vakantie is goed voor de relatie met mijn partner en de kinderen' (respectievelijk 52 en 55 procent). Dit blijkt uit onderzoek van InterBank onder 515 Nederlanders.

15 Procent van de Nederlanders verwacht dit jaar meer geld uit te geven aan vakanties dan vorig jaar. Bijna drie op de tien is van mening dat vakanties hun eigenlijk te veel geld kosten (29 procent). Bij doorvragen blijkt dat bijna 20 procent de vakantie zelfs het liefst een jaartje overslaat. Maar blijkbaar durven Nederlanders daarvoor niet uit te komen en gaan ze dus toch. 28 Procent zegt: "Ik wil hoe dan ook één keer per jaar op vakantie, of ik nu geld heb of niet."

Niet alleen de investering in hun relatie met de partner en de kinderen speelt een rol. Ook status lijkt voor veel Nederlanders doorslaggevend. Volgens ruim één op de tien (14 procent) vertelt een vakantiebestemming namelijk hoe je het financieel voor elkaar hebt...

Om de vakantiebestedingen het hoofd te bieden, wordt door Nederlanders flink gespaard. Bijna één op de vijf Nederlanders spaart zelfs al een jaar voor de vakantie (19 procent). Ruim 12 procent begint hiermee een halfjaar van tevoren en ruim één op de tien, één tot drie maanden (11 procent).

De euro blijkt geen stimulans om naar eurolanden op vakantie te gaan: slechts 7 procent viert sinds de invoering van de munt vaker vakantie in deze landen. Volgens meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) is vakantie in de eurolanden duurder geworden. Het is dan ook niet vreemd dat de euro veel Nederlanders (53 procent) ervan weerhoudt spullen in die landen te kopen.

*Top drie overschrijding vakantiebudget:
1. eten en drinken (13 procent)
2. activiteiten en excursies en uitstapjes (11 procent)
3. winkelen, uit eten gaan, uitgaan (10 procent)
Categorie:
Tag(s):