dinsdag, 8. mei 2007 - 18:06

Open dag over beroerte in het UMCG

Groningen

In het Universitair Medisch Centrum Groningen is op donderdag 10 mei een open dag over beroerte. In het UMCG kunnen bezoekers risicofactoren als bloeddruk, glucose en cholesterol laten meten. Ervaringsdeskundigen en verpleegkundigen geven informatie over het verminderen van risico’s en beantwoorden vragen van bezoekers.

De open dag in het UMCG is onderdeel van de Europese Dag van de Beroerte, die nu voor de derde keer plaatsvindt. Ruim veertig ziekenhuizen en overige zorgcentra zetten hun deuren open voor voorlichting en activiteiten rondom beroerte.

Thema van deze dag is preventie. Mensen kunnen de kans op een beroerte sterk verkleinen als ze zich houden aan de ‘Macht van Acht’. Dit zijn acht leefstijlregels die een beroerte helpen voorkomen. De belangrijkste leefstijlregels zijn het controleren van de bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker (diabetes), stoppen met roken en eten van vette voeding. Onderzoek toont aan dat bij ongeveer 80% van de mensen die een beroerte heeft gehad, sprake is van één of meer risicofactoren.

Er is sprake van een beroerte als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling ergens onderbroken wordt. Voor het functioneren van de hersenen kan dit grote gevolgen hebben. De gevolgen kunnen niet alleen lichamelijk zijn, zoals krachtverlies of verlamming van arm en/of been, maar ook psychisch en sociaal. Stoornissen in spraak, gezichtsveld, emoties en gedrag kunnen kenmerkend zijn voor een beroerte.

Jaarlijks krijgen minstens 41.000 mensen (voor de eerste keer) een beroerte. Plus nog eens 7.000 mensen voor de tweede keer. In Nederland leven ongeveer 140.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. Beroerte is daarmee de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland.

De Nederlandse CVA-vereniging ‘Samen Verder’ is een van de 14 Europese CVA-patiëntenverenigingen die lid is van SAFE (Stroke Association for Europe). Uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van SAFE blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de grote risico’s op een beroerte en de daarmee samenhangende gevolgen.
Provincie:
Tag(s):