dinsdag, 9. januari 2007 - 11:39

Overhandiging Koppermaandagprent aan burgemeester

Groningen

Op maandag 8 januari werd het eerste exemplaar van de Groninger Koppermaandagprent 2007 overhandigd aan burgemeester Wallage. Dit gebeurde tijdens de 30e viering van Koppermaandag die plaatsvond in het Grafisch Museum Groningen. Elk jaar wordt door het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) een bedrijf aangezocht om de provinciale Koppermaandagprent uit te brengen. Dit jaar wordt de prent in de provincie Groningen vervaardigd door een samenwerking tussen het Grafisch Museum Groningen en drukkerij De Marne te Leens.

Het ontwerp is van Willem Corsius, lid van kunstkring ‘De Ploeg’. De overhandiging aan de burgemeester, te midden van de kring van drukkers uit de hele provincie Groningen, vond plaats in het Grafisch Museum, mede omdat dit museum het afgelopen jaar een grondige restauratie aan de buitenzijde heeft ondergaan. In een heel beperkte oplage is de Kopperprent nadien te bestellen door belangstellenden.

De traditie om jaarlijks een koppermaandagprent uit te brengen is ontstaan in de Middeleeuwen. Toen werd op de eerste maandag na Driekoningen (6 januari) veelal het jaarcontract van drukkers opnieuw gesloten, waarbij handgeld werd uitgekeerd. De dag eindigde traditiegetrouw in een groot feest voor de ambachtslieden uit het drukkersvak.
Provincie:
Tag(s):