donderdag, 1. november 2007 - 9:37

Paddenstoelen in de klas

Renkum

Zo’n 36.000 kinderen zijn sinds woensdag 31 oktober in het Gelderse basisonderwijs hun eigen paddenstoelen aan het kweken. Maar liefst 17 Gelderse centra voor Natuur en Milieu Educatie verzorgen deze fascinerende materiaalzending.

Via het Milieu Educatie Centrum van gemeente Renkum ontvangen 37 groepen met 851 leerlingen uit gemeente Renkum en gemeente Overbetuwe de materiaalzending. Met het paddenstoelenpakket van de firma Hobbychamp kunnen kinderen zelf champignons opkweken, zodat ze van dag tot dag het groeiproces van de paddenstoelen kunnen volgen.

Naast het kweekpakket ontvangen de scholen een uitdagend educatief pakket boordevol interessante experimenten die de kinderen zelf in de klas kunnen uitvoeren en achtergrondinformatie over paddenstoelen.

De vochtige herfst is het ideale seizoen voor een fraaie schimmelsoort: de paddenstoel. Om kinderen de gelegenheid te bieden het groeiproces van een paddenstoel eens van dichtbij mee te maken, bieden de gezamenlijke NME centra een kweekpakket aan voor het basisonderwijs. Het pakket bestaat uit een doos champignonbroed, een uitgebreide handleiding en diverse werkbladen.

Zo kunnen kinderen zelf in de klas een heerlijk maaltje paddenstoelen opkweken. Bij een juiste verzorging geeft de kweek wel vijf weken lang eetbare, verse champignons. Tijdens het kweken van champignons is het interessant voor de kinderen om een aantal proefjes en experimenten uit te voeren. De kinderen kunnen de groei en ontwikkeling van champignons observeren en bijhouden, de bouw en groeiwijze van een paddenstoel bestuderen, sporenafdrukken in een 'sporendoos' maken en zelf allerlei soorten schimmels kweken.

Een heerlijke herfstwandeling en smakelijke recepten met paddenstoelen maken het geheel compleet. Als afsluiting kunnen de kinderen hun onderzoeken en paddenstoelenhapjes presenteren tijdens een tentoonstelling of inloopavond.
Provincie:
Tag(s):