dinsdag, 3. juli 2007 - 16:36

Paling-stropers op heterdaad betrapt

Goeree Overflakkee

Op 1 juli jl. zijn twee palingstropers op Goeree Overflakkee betrapt tijdens een actie. De verdachten waren bezig met het lichten en leeghalen van illegaal geplaatste aalfuiken. De actie werd uitgevoerd door medewerkers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het districtsmilieuteam De Eilanden en het Regionaal Milieuteam van de Regionale Recherche Dienst van de politie Rotterdam-Rijnmond. Dit maakte de politie dinsdag bekend.

Twee mannen uit Sommelsdijk, in de leeftijd van 33 en 38 jaar, werden op heterdaad betrapt tijdens het lichten en leeghalen van illegaal geplaatste aalfuiken. In hun voertuig werden nog eens 13 fuiken aangetroffen en een kleine zoektocht in het desbetreffende water maakte een totaal van zeventien fuiken. Ook werden 17 levende palingen in het voertuig aangetroffen; deze palingen werden onmiddellijk teruggezet.

Uit een door de verdachten gevoerde administratie bleek dat men in april en juni ongeveer 56 kilogram paling illegaal had gevangen. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Het gaat niet goed met de aal / paling. De intrek van jonge paling naar ons land en de stand van de glasaal is enorm achteruitgegaan en bedraagt momenteel nog maar een fractie van de hoeveelheden die twintig jaar geleden werden gemeten. Volgens de Internationale Raad voor het Zeeonderzoek bevindt de aalstand zich buiten de veilige biologische grenzen en kan de visserij zo niet doorgaan. Omdat het niet mogelijk is de aal kunstmatig voort te planten is de aal in Nederland, maar ook in andere landen, op de zogenaamde “Rode Lijst� geplaatst. Op de recente Cites-conventie is de paling (glasaal) erkend als bedreigde diersoort, waardoor de handel aan vergunningen onderhevig is.
Provincie:
Tag(s):