maandag, 19. november 2007 - 10:46

Paniek bij intocht Sinterklaas 2007

Winterswijk

Het is zaterdag 17 november en bakker Berend en zijn bakkersvrouwen hebben hun werk af en verheugen zich op de aankomst van Sinterklaas in Winterswijk. Met zijn bakfiets gaat Bakker Berend met zijn “meisjes� naar het station en geniet van de gezelligheid daar, het dweilorkest speelt leuke liedjes en de kinderen doen gezellig mee.

Bakker Berend is in zijn nopjes. Opeens gaat de telefoon. Bakker Berend is verbaasd dat er vanaf het station geroepen wordt dat er een belangrijk telefoontje is voor Bakker Berend. Hij pakt de telefoon aan en schrikt zich een hoedje. Het is Sinterklaas die hem belt. Er is een probleem. De paniekpiet heeft vergeten de voorraad Spaanse pepernoten mee te nemen in de trein en nu is de Sint bang dat hij niet genoeg heeft om alle Winterswijkse kinderen en de Burgemeester te trakteren. Bakker Berend moet als de wiedeweerga Spaanse pepernoten gaan bakken. Maar hoe moet dat, de oven in zijn bakkerij is koud en hij heeft het recept niet van echte Spaanse pepernoten.

Bakker Berend overlegt met zijn assistentes en samen gaan ze aan kinderen en hun ouders vragen of zij weten waar en hoe ze Spaanse pepernoten kunnen bakken. Niemand heeft het antwoord. Sinterklaas komt aan op het Station, hij is zoals altijd heel rustig en begroet al de kinderen die bij het station op hem staan te wachten.

Paniekpiet is een stuk minder rustig en hij roept Bakker Berend en de dames bij hem om te horen hoe het staat met de Spaanse pepernoten. Bakker Berend is de wanhoop nabij en zegt dat de oven koud is en dat hij het recept niet kent. Geen probleem denkt de Paniekpiet. In de toren van het Gemeentehuis staat nog een grote oude oven en Snoepjespiet en Crosspiet hebben het recept. Bakker Berend gaat met zijn bakkersfiets op pad naar het Gemeentehuis en zijn bakkersvrouwen gaan in winkels op zoek naar de goede ingrediënten. Ook de kinderen krijgen een exemplaar van het recept en worden gevraagd te helpen zoeken naar spullen om de Spaanse pepernoten te maken.

Het dweilorkest en Sinterklaas met zijn Pieten volgen Bakker Berend richting het Gemeentehuis.Bij het Gemeentehuis staan opnieuw veel kinderen op de komst van de Sint te wachten, ze weten nog niet dat er paniek is.

Op het bordes staat de Burgemeester van Winterswijk te wachten. Hij zal de Sint en de Pieten zometeen begroeten.Bakker Berend gaat met zijn dames als eerste bij het Gemeentehuis de trap op en vertelt de Burgemeester over het probleem. Er zijn niet genoeg Spaanse pepernoten en ik moet er wat gaan bakken. Maar mijn eigen oven is koud en ik heb pas net het recept gekregen. "Lieve Burgemeester van Beem, mag ik de oven in uw Gemeentehuis gebruiken." Burgemeester van Beem stemt in, natuurlijk Bakker Berend, je mag de oven gebruiken, ga maar snel.

Sinterklaas en zijn Pieten komen de trappen van het Gemeentehuis op en de Burgemeester begroet de Sint, vraagt of deze een goede reis heeft gehad en of alles naar wens verloopt. Sint zegt dat alles prima gaat, maar Paniekpiet spreekt dat jammerend tegen. Wat is er toch Piet wat ben je toch nerveus, vraagt de Sint.

Paniekpiet zegt: “De pepernoten zijn op en er zijn nog geen nieuwe, bakker Berend kent het recept niet en zijn oven staat koud. Het gaat helemaal mis.� De burgemeester zegt dat het allemaal wel meevalt en dat Bakker Berend al in de keuken van het Gemeentehuis aan het werk is met de pepernoten.

Sint roept drie Pieten om die arme bakker Berend te gaan helpen. Deze gaan ook naar binnen. Uit de toren van het Gemeentehuis stuift meel, als teken dat er hard gewerkt wordt. Senior Muziekpiet vraagt de kinderen om iets te zingen zolang we op de nieuwe pepernoten wachten. Dat doen ze. Ook is er misschien een speciaal “pepernotenbaklied�.

Maar dan opeens een knal, rook uit de toren van het Gemeentehuis en paniek bij de pieten, alle pepernoten staan in brand. De brandweer komt en dooft de brand.Nu zijn er nog geen nieuwe pepernoten en we hebben niet veel tijd meer. Er moet snel gewerkt worden aan een nieuwe voorraad pepernoten. Dat kan het best onder begeleiding van een pittig muziekje en Junior Muziekpiet vraagt of de kinderen kunnen Jumpen, drie pietjes zullen het voor doen.

Aan het eind van het Sinterklaasliedje in Jumpstyle komen er pepernoten uit de toren van het Gemeentehuis.Het is gelukt. Sinterklaas bedankt de Burgemeester voor zijn hulp en geeft hem een chique zak met versgebakken pepernoten. Sinterklaas bedankt Bakker Berend en als cadeautje mag Bakker Berend voorop rijden in de rijtour door Winterswijk. Sinterklaas bedankt de brandweer voor het snelle blussen van het binnenbrandje en geeft hen ook een mooie zak met pepernoten.

Paniekpiet krijgt een standje voor zijn vergeetachtigheid en moet voor straf een liedje zingen tot besluit.Daarna vertrekt iedereen tevreden voor de rijtour door Winterswijk.
Provincie:
Tag(s):