maandag, 12. maart 2007 - 13:15

Papieren 75-jarige vrouwelijke dekknecht verlopen

Sneek

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in Sneek heeft dinsdag 6 maart een 45-jarige schipper uit Scharsterbrug aangehouden als verdachte van het vervalsen van scheepspapieren en een vaarbewijs. Daarnaast wordt hem ten laste gelegd dat hij deze papieren gebruikte als waren ze echt. Dit heeft het KLPD maandag 12 maart bekendgemaakt.

De schipper kwam met zijn duwstel in Sneek om veevoeder te lossen. Tijdens de controle overhandigde de schipper de Waterpolitie een voorlopig Certificaat van Onderzoek, een meetbrief en een vaarbewijs. Hij overhandigde hen kopieën en omdat de agenten door de slechte technische staat van de schepen twijfels hadden werd een onderzoek ingesteld.

Bij navraag bij de autoriteiten bleek dat voor de schepen geen documenten waren afgegeven. De papieren die de agenten in hun handen hadden waren allen vals. Het waren kopieën en hierin was geknoeid met onder andere de data. Het vaarbewijs was ook voorzien van een andere foto.

Het dienstboekje van het enige andere bemanningslid aan boord, de 75-jarige moeder van de schipper met als functie dekknecht, was al jaren verlopen. De schipper werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Daar gaf de schipper tegenover de Waterpolitie toe dat de documenten vals waren. Als reden gaf de man op dat hij niet veel reizen per jaar maakte en dat hij door geldgebrek de keuringen en reparaties van zijn schepen niet kon betalen. De schipper werd woensdag weer in vrijheid gesteld.

Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), eenheid Toezicht Binnenvaart, verrichtte donderdag 8 maart een technisch onderzoek aan boord van de schepen. In verband met de slechte technische staat kreeg de schipper van de IVW toestemming om de schepen vanuit Sneek naar een werf in Zwartsluis te varen. Daar wordt de toekomst van de schepen nader bekeken.
Provincie:
Tag(s):