vrijdag, 21. december 2007 - 19:40

Parkstad stopt met gratis OV voor ouderen

Heerlen

De proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen tijdens de daluren in Parkstad en Nuth krijgt geen vervolg. Dit vanwege de hoge vergoeding die vervoerder Veolia vraagt voor de verlenging tot 1 juli 2008. Hiertoe hebben de deelnemende gemeenten binnen Parkstad besloten, zo werd vrijdag bekend gemaakt.

De huidige proef in Parkstad van 1 juli tot 31 december 2007 is zeer succesvol. Tijdens de proef maakten ruim 25% meer reizigers gebruik van de bus. Het doel om ouderen uit hun sociaal isolement te halen wordt dan ook bereikt. Het Rijk zal de proef echter pas in mei 2008 evalueren, waarna een besluit door het Rijk volgt over de voortgang. De partijen in Parkstad verwachten dat dit een positief besluit zal zijn en willen voorkomen dat er nu een onderbreking ontstaat in de situatie van gratis openbaar vervoer voor ouderen. Samen met de Provincie Limburg willen zij daarom de proef voortzetten tot 1 juli 2008. Daarvoor is aan vervoerder Veolia een offerte gevraagd. De kosten daarvan zijn voor de gemeenten onacceptabel hoog.

Veolia vraagt voor de verlenging tot 1 juli 2008 ruim € 500.000,00 (de kosten van de huidige proef bedragen € 300.000,00). Doordat ook nog eens sprake is van een kortere periode worden de kosten per maand voor het gratis reizen bijna verdubbeld. Veolia onderbouwt dat door te wijzen op de groei van het aantal ouderen in de bus in Parkstad van 13 naar 22%.

De gemeenten vinden deze claim onterecht. In het eerdere bedrag van € 300.000,- was het verlies aan inkomsten verrekend van ouderen die eerder betaald met de bus reden en nu gratis. Deze verliespost wordt niet groter wanneer er meer ouderen van de bus gebruik maken die eerder niet per bus reisden. Daarnaast is de afspraak dat Veolia geen extra kosten maakt, omdat de ouderen stoelen innemen die anders leeg zouden blijven; er hoeven dus geen extra bussen te rijden.

De gemeenten hebben nog een tegenvoorstel gedaan, waarbij voorgesteld is het verschil in kosten ten opzichte van de huidige proef te delen. Veolia is hier niet op ingegaan. De gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken en Voerendaal betreuren deze situatie, maar kunnen deze wijze van omgaan met gemeenschapsgeld niet verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):