dinsdag, 6. februari 2007 - 14:45

Particulieren planten eerste klimaatbosje

Groenlo

Op donderdag 8 februari aanstaande heeft de familie Lexmond in Groenlo de primeur in Gelderland. Op die dag zijn zij de eerste particulieren die een klimaatbosjes aanplanten.Negen walnootbomen vormen straks een klimaatbosje die de bezoekers van de toekomstige wijnboerderij bewust moeten maken van de klimaatverandering.

De klimaatbosjes zijn onderdeel van de landelijke campagne “hier� die inwoners van Nederland wil wijzen op de eigen verantwoordelijkheid voor het verminderen van het klimaatprobleem. Maarliefst 40 maatschappelijke organisaties vragen met steun van de Nationale Postcode Loterij aandacht voor concrete oplossingen die een bijdrage aan de vermindering van het klimaatprobleem kunnen leveren.

In een weiland in de buurt van de toekomstige wijnboerderij zal het eerste particuliere klimaatbosje worden geplant. Naast particuliere locaties zullen er ook bij openbare plekken via klimaatbosjes aandacht gevraagd worden voor klimaatverandering. Inmiddels vormen 2 klimaatbosjes de “toegangspoort� van de gemeente Geldermalsen.

De klimaatbosjes bestaan uit walnootbomen; bomen die al minstens 2000 jaar in Nederland voorkomen.Het is een veelzijdige boom die door zijn verschijningsvorm en eetbare noten veel mensen aanspreekt. De bomen worden in een driehoeksverband geplant; een symbool voor duurzaam gebruik.

De actie “Kies voor de toekomst, plant een klimaatbosje!� die DE LANDSCHAPPEN en de Provinciale Stichtingen Landschapsbeheer binnen de campagne “Hier� organiseren resulteert uiteindelijk in de aanplant van maarliefst 600 klimaatbosjes!

In Gelderland plant Landschapsbeheer Gelderland klimaatbosjes aan bij gemeenten, boeren en buitenlui. Deze bosjes bestaan uit 3, 6 of 9 walnootbomen. De bomen binden niet alleen CO2, maar verfraaien ook de woon- en werkomgeving. De klimaatbosjes staan symbool voor de grote CO2 bossen die elders in de wereld worden aangeplant. Hoewel er in Nederland niet genoeg ruimte is voor grote bossen kunnen particulieren of bedrijven met eigen grond op deze manier wel degelijk hun steentje bijdragen.

Het klimaatbosje zal op donderdag 8 februari rond 10:00 uur in de grond worden gezet. Medewerkers van Landschapsbeheer Gelderland krijgen ondersteuning van de familie Lexmond, die de actie van harte ondersteunen. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken op het Marhulzenpad 5 in Groenlo.
Provincie:
Tag(s):