woensdag, 11. april 2007 - 22:53

Politie arresteert malafide zakenlieden

Oplichters maken tonnen buit met zakelijke transacties via internet Zogenaamd een miljoen uitlenen tegen de helft van de gangbare rente, onderhandelingen voeren in een goed restaurant en andere methoden om vertrouwen te winnen ........ Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Dit was de werkwijze van twee verdachten die in maart door Bureau Opsporing van district Zuid werden ingerekend. Dit heeft de politie woensdagavond bekendgemaakt.

Uit onderzoek bleek dat de mannen een tiental, voornamelijk buitenlandse slachtoffers, grote geldsommen afhandig hadden gemaakt. In sommige gevallen gebruikten zij geweld. Meer slachtoffers worden niet uitgesloten. Het duo is voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit nog vast.

De verdachten lokten hun slachtoffers via internet in de val. Daarop boden zij geldleningen tegen een aantrekkelijke rente aan, of andere op het oog zeer rendabele investeringsmogelijkheden, bijvoorbeeld in buitenlandse onroerendgoedprojecten. De “klant� die op hun aanbod inging werd getracteerd op dure etentjes en werd hoge rendementen voorgespiegeld.

Op het moment dat men op het punt stond de deal te beklinken werd de slachtoffers gevraagd hun eigen inbreng of de tot dan gemaakte kosten (administratiekosten) contant te voldoen. Dit liep in de tienduizenden tot soms honderdduizenden euro’s. Uiteindelijk verdwenen de vermeende oplichters met het geld en van de transactie kwam nooit meer iets terecht.

De zaak kwam in november 2006 aan het licht toen de politie onderzoek deed naar een vermeende ontvoering. Getuigen hadden in de Gerard Terborgstraat een auto met hoge snelheid weg zien scheuren. De bestuurder verloor de macht over het stuur en crashte tegen een geparkeerde auto. De twee inzittenden maakten zich uit de voeten en verdwenen spoorloos. Ook de mogelijk ontvoerde man werd niet aangetroffen.

Dankzij een telefoontje van de politie in Duitsland kwamen de twee voortvluchtigen en de vermeende ontvoerde man toch weer in beeld. Het slachtoffer had namelijk aangifte gedaan van een mislukte oplichting en een beroving met geweld in Amsterdam door twee mannen. Dit spoor en technisch- en tactisch onderzoek leidde naar de twee verdachten. Begin maart sloot het net zich rond deze verdachten en werd het duo ingerekend. Zij worden er van verdacht meerdere mensen op dezelfde manier te hebben opgelicht.
Provincie:
Tag(s):