zondag, 16. december 2007 - 21:03

Politie doet grote geldvangst tijdens internationale controle in trein

Heerlen

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en de Bundespolizei hebben op zaterdag 15 december 2007 een aantal gezamenlijke surveillances uitgevoerd in de treinen van Arnhem naar Oberhausen en Heerlen naar Aken en vice versa. De politie reisde mee op 17 treinen. In de decembermaanden brengen veel Nederlanders een bezoek aan de Duitse kerstmarkten, waardoor het in de treinen drukker is dan normaal. Nieuw aan de controles is dat de Nederlandse politie ook kan optreden op Duits grondgebied, zo meldt het KLPD.

Op Nederlands grondgebied zijn op de lijn Arnhem-Oberhausen een 48-jarige man uit Iran en een 41-jarige man uit Amerika, ook in het bezit van een Iraans paspoort, aangehouden in verband met het bezit van 58000 euro. Zij hadden het geld in bundeltjes van 500 euro in een tas die ze uit het zicht wilde houden van de politie op het moment dat deze door de trein liep. Het geld is inbeslag genomen en de FIOD zal een onderzoek instellen of hier geen sprake is van witwassen van crimineel geld.

De samenwerking op elkaars grondgebied werd mogelijk door een convenant dat het KLPD en de Bundespolizei in augustus tekenden. De Nederlanders en de Duitsers gaan nauwer samenwerken omdat reizigersstromen en dus ook stromen van criminaliteit steeds internationaler worden. Zo hebben de gezamenlijke surveillances tot doel om veelvoorkomende criminaliteit op het spoor zoals drugstoerisme, zakkenrollerij en overlast tegen spoorwegpersoneel te bestrijden. Ook bij grote evenementen, zoals Europacupwedstrijden, Pinkpop, Loveparade en kerstmarkten, gaan het KLPD en de Duitse politie samen de trein op. De samenwerking geldt ook voor treinongevallen als die in het grensgebied plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):