vrijdag, 30. maart 2007 - 11:41

Politie-functionarissen vervolgd voor optreden in Pijnacker

Pijnacker

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft besloten, na een afgerond onderzoek van de Rijksrecherche, vier agenten te vervolgen. De agenten van het politiekorps Haaglanden zouden zich na afloop van de Oranjefeesten in Pijnacker van vorig jaar, schuldig hebben gemaakt aan zes incidenten van strafbare feiten, aldus het OM.

Daarnaast worden zes burgers vervolgd op verdenking van het plegen van strafbare feiten tegen de politie.

Het eerste incident betreft het laten bijten en meerdere malen slaan met de wapenstok van iemand die op de grond lag op de Sportlaan. De betrokken politiefunctionaris wordt vervolgd voor mishandeling.

Het tweede incident vond eveneens plaats op de Sportlaan en betreft het ogenschijnlijk zonder aanleiding laten bijten van iemand die wegliep. Ook hier wordt de betrokken politiefunctionaris vervolgd voor mishandeling.

Het derde incident betreft het inslaan van een ruit van een auto op de Sportlaan. De betrokken politiefunctionaris wordt vervolgd voor vernieling.

Het vierde incident vond plaats op de Noordweg. Een jongen die wegfietste van de Sportlaan werd geschopt en geslagen, terwijl er geen aanleiding was geweld te gebruiken. De betrokken politiefunctionaris wordt vervolgd voor mishandeling.

Het vijfde incident vond later op de avond plaats bij de shoarmazaak aan de Oostlaan. Hier werd een man meerdere malen geslagen, zonder dat daar een aanleiding voor was. De betrokken politiefunctionaris wordt vervolgd voor mishandeling. Een andere politiefunctionaris dreigde de ruiten in te slaan van de woning van een getuige, die riep dat het slaan van de man moest ophouden. Deze politiefunctionaris wordt hiervoor vervolgd omdat hij op dat moment misbruik maakte van zijn gezag (art. 365 Sr).

Het zesde incident vond ook plaats bij de shoarmazaak. Een man werd door twee politiefunctionarissen met de wapenstok geslagen. Dit geweld was disproportioneel, beide betrokken functionarissen worden vervolgd voor mishandeling.

Aan twee van de vier politiefunctionarissen die vervolgd worden zal een transactie worden aangeboden. Dit zijn de functionarissen die betrokken waren bij het derde en vierde incident (inslaan ruit aan de Sportlaan en slaan van jongen op de fiets op de Noordweg). De andere twee politiefunctionarissen zullen worden gedagvaard voor een zitting van de politierechter.
Provincie:
Tag(s):