donderdag, 19. april 2007 - 13:51

Politie heldert groot aantal fietsendiefstallen op

Leiderdorp

De politie heeft met de aanhouding van een 47 jarige man uit Leiderdorp en een 23 jarige man uit Leiden een groot aantal fietsendiefstallen weten op te helderen. De politie startte een onderzoek na een tip dat de mannen zich mogelijk bezig hielden met de handel in gestolen fietsen.

Dinsdag 17 april werd het tweetal aangehouden. Zij hebben inmiddels bekennende verklaringen afgelegd over 28 fietsdiefstallen. De diefstallen werden gepleegd op diverse plaatsen in Leiderdorp, Leiden, Roelofarendsveen en Sassenheim over een periode van half januari tot de tweede week van april. De verdachten worden vrijdag 20 april voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie gaat verder met het onderzoek.

Het politieonderzoek startte eind maart 2007 na een tip dat er mogelijk gehandeld zou worden in gestolen fietsen. Het spoor leidde naar de twee verdachten. De politie trof bij hen thuis diverse onderdelen van nieuwe fietsen aan en onderzoekt of dit van diefstal afkomstig is. Inmiddels heeft duo verklaard over 28 fietsdiefstallen. De politie heeft daarvan 21 aangiften binnengekregen. Kennelijk doet niet iedere eigenaar van wie zijn fiets gestolen is aangifte. De politie benadrukt dat het belangrijk is om altijd aangifte te doen. Digitaal aangifte doen is eenvoudig en kost weinig tijd.

Het duo stal de fietsen vooral op zaterdag en zondag. Goed uitziende fietsen van de merken Gazelle, Batavus en Koga Miyata werden in een bestelauto gezet en thuis van slot ontdaan. Vervolgens werd een nieuw slot aan de fiets bevestigd en verkocht aan vooral particulieren. Over hun afnemers hebben de verdachten nog niet verklaard. De politie onderzoekt dit nog.

De politie waarschuwt kopers dat zij zich met de koop vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan heling. Dit is een misdrijf. Het advies is om nooit iets te kopen waarvan je op basis van prijs, het ontbreken van documenten of bij dubieuze particulieren, wel had kunnen vermoeden dat het van diefstal afkomstig is.

In Leiderdorp werden de fietsen gestolen bij het Rijnlandziekenhuis en aan de Baanderij. In Leiden werden ze weggehaald bij een bejaardenthuis aan de Churchilllaan, bij het Vijfmeibad, bij een kerk aan de Burggravenlaan en aan het Pieterskerkplein. In Roelofarendsveen is het duo geweest bij een kerk aan het Noordeinde, bij een sportschool aan de Lucas van Leydenlaan, bij sportvelden aan het Sportpad, bij een dierenartsenpraktijk en een bejaardencentrum aan de Rembrandt van Rijnsingel. In Sassenheim gaat het om een carpoolplaats.
Provincie:
Tag(s):