vrijdag, 6. april 2007 - 21:03

Politie houdt mensen-smokkelaars aan

Rotterdam

In een onderzoek van de Rotterdamse zeehavenpolitie naar mensensmokkel van Nederland naar Engeland zijn in de afgelopen weken drie Irakezen en een vrouw van Chinese afkomst aangehouden. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij een internationaal opererende criminele organisatie. Illegale passagiers betaalden tot 7500 euro voor de overtocht naar Engeland.

De drie Irakese mannen van 33, 26 en 20 jaar zijn medio maart aangehouden vanwege hun bemoeienis met de smokkel van Chinezen, Irakezen en Indiërs via de veerverbinding tussen Hoek van Holland en het Verenigd Koninkrijk. Bij de doorzoeking van hun woning in Rotterdam is beslag gelegd op mobiele telefoons, reisdocumenten, geld en computers.

De 38-jarige vrouw van Chinese afkomst is dinsdag in Den Haag aangehouden. In haar woning is beslag gelegd op een groot aantal documenten, twee computers en een aantal mobiele telefoons.

Het onderzoek van de Zeehavenpolitie gaf zicht op tenminste een drietal transporten met illegalen die de reisagenten organiseerden. Op een zondag in oktober vorig jaar werden in de haven van Harwich tien illegalen aangetroffen die in een vrachtwagen geladen met staal vanuit Hoek van Holland waren gesmokkeld. Twee Chinezen vroegen asiel aan in Engeland, de anderen werden met de boot terug gestuurd naar Nederland.

Eind augustus 2006 was bovendien nog een smokkeltransport mislukt. De reisorganisatoren bleken contacten te onderhouden met verschillende Chinese toeleveranciers. Tijdens een gepland transport begin januari 2007 lukte het niet om vier personen te smokkelen.
Provincie:
Tag(s):