donderdag, 15. februari 2007 - 16:11

Politie ontmaskert bedrijf dat criminelen faciliteert

Amsterdam

Tijdens een grootschalige rechercheactie tegen witwassen heeft de politie van Amsterdam, onder leiding van het openbaar ministerie Amsterdam, de afgelopen dagen tientallen auto’s van een autolease- en verhuurbedrijf in Amsterdam-Noord in beslag genomen. Dit maakt de politie donderdag bekend.

Bij de ontmanteling, bijgestaan door het arrestatieteam, zijn 15 verdachten aangehouden. Onder hen bevinden zich de directie en enkele medewerkers van het bedrijf. Zij worden verdacht van criminelen te faciliteren bij het witwassen van uit criminaliteit verkregen vermogen.

Tijdens het onderzoek werden 7 woningen, in Amsterdam, Almere, Krommenie, Rijsenhout, Amstelveen, Purmerend en Nieuw Vennep, en 5 bedrijfspanden doorzocht. Behalve 36 auto’s werden, vuurwapens, munitie, verdovende middelen, cash geld, administratieve bescheiden en luxe goederen in beslag genomen.

Bij één van de directieleden werd een hennepplantage ontdekt. De aanpak vloeit voort uit onderzoeken naar witwaspraktijken waarbij criminelen met illegaal verkregen vermogen dure auto’s, goederen en onroerend goed aanschaffen om zo de herkomst van het “zwarte� geld te verdoezelen.

Tijdens deze onderzoeken (de zogenaamde cabrio-methode) stond het afnemen van deze dure goederen, die met onverklaarbaar vermogen waren aangeschaft, centraal. Omdat bleek dat steeds meer criminelen hun toevlucht zochten bij zogenaamde facilitators die hun klanten voorzien van de benodigde luxegoederen zonder dat zij daarbij zelf als eigenaar of bezitter in beeld komen, werd in overleg met de officier van justitie besloten hier nader onderzoek naar te doen.

Eén van die bedrijven is het autolease en verhuurbedrijf uit Amsterdam Noord dat nu is aangepakt. Het bedrijf verhuurt auto’s (onder andere uit de duurdere klassen) en stelt ook via een leaseconstructie voertuigen beschikbaar aan criminelen.

Het bedrijf wordt ervan verdacht zo het eigendom te verhullen en te profiteren van misdrijven die door hun klanten zijn gepleegd. Aan het onderzoek ging een uitgebreid technisch en tactisch onderzoek vooraf waarbij gedurende lange tijd duidelijk in kaart is gebracht welke personen van de diensten van dit bedrijf gebruikmaakten. Het gaat in bijna alle gevallen om mensen die crimineel actief zijn en vaak een waslijst aan antecedenten bezitten.

De actie deze week was gericht op het bedrijf, haar directie, medewerkers en door het bedrijf verhuurde auto’s. De gebruikers van deze voertuigen zijn verhoord, waarna de auto in beslag werd genomen. Tijdens de actie werden 15 verdachten gearresteerd en 36 auto’s in beslag genomen. Van de verdachten zitten er nog 8 vast.

Er werden vier vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie, een nepvuurwapen, een gas-alarmwapen, twee stroomstootwapens, een kogelwerend vest, bivakmutsen, circa één kilo amfetamine (aangetroffen in het bedrijf), 1000 XTC-pillen, ongeveer vier kilo softdrugs, 260 hennepplanten, 10.000 euro cash, luxe goederen en administratieve bescheiden in beslag genomen. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):