vrijdag, 27. april 2007 - 11:17

Politie rolt twee groepen woninginbrekers op

Den Haag

Met de aanhouding van in totaal 14 verdachten lijkt een groot aantal woninginbraken in villawijken te zijn opgelost. De aanhoudingen vonden plaats na een langdurig en diepgravend onderzoek van het Bovenregionale Rechercheteam van Politie Haaglanden en Hollands Midden. Dit maakt de politie vrijdag bekend.

De teams onderzochten een groot aantal woninginbraken in de regio Haaglanden en Hollands Midden. Daarnaast deed een team onderzoek naar een aantal inbraken in heel Nederland. Het onderzoek leidde de afgelopen maanden tot de aanhouding van twee groepen verdachten.

Het team dat de naam ‘Visdief’ meekreeg, startte in maart 2006 hun onderzoek. Deze groep daders had het voornamelijk gemunt op bejaarde bewoners van villawijken in heel Nederland. Hun werkwijze karakteriseerde zich door bejaarde bewoners aan de voordeur af te leiden, terwijl handlangers in de woning inbraken. De politie vond bij doorzoekingen van woningen van de verdachten een gedeelte van deze gestolen goederen, waaronder sieraden, geld (140.000 gulden !!!!!!) en gouden munten terug. De goederen zijn inmiddels weer terug bij de rechtmatige eigenaren. De politie hield zeven verdachten (vijf mannen en twee vrouwen 23-55 jaar) aan. Een man en een vrouw uit Lelystad zitten nog vast. De wordt 14 mei inhoudelijk door de rechtbank Den Haag behandeld.

Het tweede team, ook onder een vogelnaam, ‘Keep’, begon in januari 2007 het onderzoek naar een groep inbrekers die onder andere in Wassenaar huishield en grover te werk ging. Zij braken woningen open en haalden in zeer korte tijd hun buit op. De inbraken vonden verspreid plaats over diverse regio’s in Nederland (waaronder Wassenaar, Bussum en Vlijmen). De daders braken in wisselende samenstelling in de veelal duurdere woningen. De woningen liepen daarbij veel schade op. Zij hadden het voornamelijk voorzien op dure apparatuur, kluizen, sieraden, geld en bankpasjes. De politie hield in deze zaak ook zeven verdachten (24-47 jaar) aan. Al deze verdachten zitten momenteel in voorlopige hechtenis. Afgelopen week hield de recherche de laatste verdachte in dit onderzoek aan. Deze verdachte, een 45-jarige man, stond donderdag 19 april op het punt met valse papieren Nederland te ontvluchten. Voordat hij in België het vliegtuig in wilde stappen hielden de Belgische Autoriteiten hem aan. Aan de Belgische autoriteiten is de overlevering van deze verdachte gevraagd.
Provincie:
Tag(s):