dinsdag, 5. juni 2007 - 9:24

Politieheli vanaf Teuge inzetbaar

Teuge

Deze week (van 4 t/m 8 juni 2007) is een politiehelikopter vanaf het vliegveld Teuge standby voor drie politieregio’s in het oosten van het land, waaronder Noord- en Oost-Gelderland.Het betreft een proefweek waarbij de politieregio’s gericht gebruik kunnen maken van de inzet van een politiehelikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie.

Gedacht wordt aan ondersteuning bij zoekacties naar vermiste of ontvluchte personen, grote ongevallen of branden, achtervolgingen of andere meldingen.

Op de Regionale Meldkamers van de regiokorpsen is diezelfde week apparatuur beschikbaar waarop via de camerabeelden vanuit de helikopter live kan worden meegekeken.

Normaliter opereren de heli’s van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vanaf Schiphol, maar genoemde week vliegt de helikopter vanaf het vliegveld Teuge en wordt directe ondersteuning gegeven aan de politieregio's IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente.

De proef is bedoeld om ervaringen op te doen. In navolging van een permanent steunpunt voor Zuid-Nederland (vliegveld Eindhoven) streeft ook de politie in Oost-Nederland ook naar een 'eigen' basis in Oost-Nederland. Dat maakt de helikopter ook voor deze korpsen tot een nog effectiever middel.

De aanvliegtijd vanaf Schiphol bedraagt op dit moment gemiddeld ruim een half uur; een steunpunt zou daarin een aanzienlijke tijdwinst kunnen opleveren. Dit komt vermoedelijk vooral de effectiviteit van een snelle inzet en eerdere observatie vanuit de lucht ten goede. Daarnaast is er het voordeel van de mogelijkheid om de situatie via de rechtstreekse beeldverbinding op de grond in de meldkamer te kunnen beoordelen.

De politieregio Noord- en Oost-Gelderland deed vorige maand nog een ervaringen op met de helikopter toen de bestuurder van een illegale crossmotor in Elspeet kon worden opgepakt nadat hij een stopteken van politie en jachtopzichters negeerde. Eerder ook kon een vermist persoon op de Veluwe worden gelokaliseerd en hulp worden geboden.
Provincie:
Tag(s):