donderdag, 6. december 2007 - 20:45

Postmarkt nog niet geliberaliseerd

TNT Post zal ook na 1 januari 2008 alles post tot 50 gram verwerken en bezorgen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken (EZ) vindt dat er nog te veel onduidelijkheden zijn om de markt dan al vrij te geven, zo liet hij de Tweede kamer weten.

Per 1 januari 2008 zouden alle geadresseerde brieven en andere post door elk postbedrijf bezorgd kunnen worden. Deze datum was gekozen met het oog op liberalisering van de postmarkt in landen als Engeland en Duitsland. Hierdoor kunnen Nederlandse bedrijven ook op buitenlandse postmarkten opereren.

Volgens Heemskerk is onduidelijk wat de nieuwste ontwikkelingen in Duitsland betekenen voor nieuwe toetreders zoals TNT. Mogelijk is er geen eerlijk speelveld op de Duitse markt door invoering van een hoog minimumloon. Daarnaast is er in Nederland nog onduidelijkheid over hoe de onderhandelingen tussen de vakbonden en de postbedrijven verder lopen.

De staatssecretaris maakte in de Tweede Kamer duidelijk dat de nieuwe postwet goed is voor zowel consumenten als bedrijven. Een vrije postmarkt levert lagere prijzen op per poststuk en een keuze tussen postbedrijven. Er is geen sprake van afstel van de invoering van de nieuwe postwet, maar wel van uitstel. Heemskerk verwacht dat er in de eerste helft van 2008 meer duidelijkheid zal zijn.
Categorie:
Tag(s):