donderdag, 29. november 2007 - 15:43

Preventief fouilleren in Den Haag

Den Haag

Politie Haaglanden hield woensdag 28 november 2007 van 17.00 tot 23.00 uur in het gebied rondom om het Hollands Spoor een preventief fouilleeractie. Tijdens de actie werden deze keer in het aangewezen gebied alle reizigers die gebruik maakten van het openbaar vervoer gefouilleerd op de aanwezigheid van verboden wapens. In totaal fouilleerden agenten 593 personen. 414 Personen werden gefouilleerd tijdens een controle openbaar vervoer, de andere 197 personen werden gefouilleerd tijdens een voertuigcontrole op het Huijgenspark.

In totaal werden er zeven verdachten aangehouden. Drie verdachten werden aangehouden omdat ze in het bezit waren van een mes, een verdachte was in het bezit van een luchtdrukpistool, één verdachte was in het bezit van een slagwapen, één verdachte was in het bezit van 22 gram wiet en één verdachte werd aangehouden vanwege rijden onder invloed.

Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden a-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens. Ook worden scooters, auto’s en fiets(tassen) doorzocht. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stiletto’s, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Onlangs verlengde burgemeester Deetman van Den Haag de aanwijzing het gebied rondom het Hollands Spoor als veiligheidsrisicogebied. Daarmee behield de politie de bevoegdheid om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan. Het gebied rondom het Hollands Spoor is het gebied dat omsloten wordt door het Huygenspark, de Stationsweg, de Limburg Stirumstraat, de Jan Blankenstraat en het Stationsplein.
Provincie:
Tag(s):