woensdag, 5. december 2007 - 16:25

Prins bezoekt twee winnaars appeltje van Oranje

Helmond

Zijn koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander brengt vrijdag 14 december in Helmond en Geleen een werkbezoek aan twee winnaars van een Appeltje van Oranje. De Prins bezoekt ’s ochtends een coachingsproject van Stichting Welzijn Helmond. ‘s Middags bezoekt de Prins het buurtinitiatief van Stichting Chrysantenveld. De Prins is beschermheer van het Oranje Fonds.

Stichting Welzijn Helmond heeft in 2007 een Appeltje van Oranje gewonnen voor hun coachingsproject. Dit project is uniek omdat het leerlingen van de vakcolleges (voorheen: vmbo-scholen) in kleine coachingsgroepjes ondersteunt op drie gebieden: school, vrije tijdbesteding en thuis. Door deze integrale aanpak is het project succesvol in bijvoorbeeld het terugdringen van vroegtijdig schoolverlaten. Het project is begonnen op één school in Helmond (Dr. Knippenberg) en is inmiddels uitgebreid naar alle vier de vakcolleges in de stad.

De Prins spreekt met de leerlingen in het Vakcollege Dr. Knippenberg en brengt vervolgens een bezoek aan Wijkhuis De Fonkel waar een gesprek met de coaches plaatsvindt.

Stichting Chrysantenveld won in 2006 een Appeltje van Oranje. Het is een voorbeeld van geslaagd particulier buurtinitiatief. In de wijk Lindenheuvel lag een groot braakliggend veld. Het veld, dat voorheen als illegale vuilstort werd gebruikt, is eigenhandig door enkele bewoners opgeknapt. Met hulp van de gemeente en Partners in Welzijn (lokale welzijnsorganisatie) is vervolgens een speeltuin en kinderboerderij gerealiseerd.

De Stichting ontvangt geen vaste subsidie en onderhoudt zowel de kinderboerderij als de speeltuin én het omliggende terrein, Chrysantenveld genaamd, helemaal zelf. Er zijn nog volop plannen voor groei, ook ingegeven door andere bewoners(groepen) die hen hiervoor benaderen. De Prins brengt een bezoek aan de initiatiefnemers en het Chrysantenveld.

Het Appeltje van Oranje, geïnitieerd door het Oranje Fonds, is een jaarlijkse prijs voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.
Provincie:
Tag(s):