zaterdag, 10. november 2007 - 1:22

Problemen door storm aan de kust lijken mee te vallen

Delft

De problemen aan de Zuid-Hollandse kust als gevolg van de storm lijken mee te vallen. Ondanks dat op verschillende plaatsen flinke schade is aangericht doordat stukken duin werden weggeslagen en strandpaviljoens werden beschadigd zijn er nergens grote problemen geweest.

Het Waterschap Hollandse Delta en het Het Hoogheemraadschap Delflanden, meldden dat op het hoogtepunt van de storm, in de nacht van donderdag op vrijdag tussen tien over twee en half drie, het zeewater in Hoek van Holland tot 3.16 meter boven NAP reikte.

De dijkbewakingen zijn niet in actie moeten komen en zijn vrijdagochtend rond 5 uur gestopt, dit kon nadat de waterstand weer onder het peil van 2 meter 70 zakte. De schade aan de kust tussen de Zuid-Hollandse eilanden en Wassenaar lijkt in eerste instantie mee te vallen echter door de hoge waterstand was het pas in de loop van vrijdag mogelijk de kust overal te inspecteren.

Verder naar het noorden heeft de storm volgens het Hoogheemraadschap Rijnland flinke schade aangericht, met name tussen Bloemendaal en Langevelderslag. Op sommige plaatsen zijn bressen tot 10 meter breed in de duinvoet geslagen. Langs de kust is op een aantal plaatsen zand afgeslagen en tussen Wassenaar en Katwijk zijn de voorduintjes weggespoeld. Van de nooddijk bij Noordwijk is - zoals verwacht was – ook een deel weggeslagen.

De binnenwateren hebben de storm goed doorstaan. Nergens is water over kades geslagen. Diverse instanties hielden zandzakken achter de hand, maar het is niet nodig geweest deze te plaatsen.
Provincie:
Tag(s):