woensdag, 7. maart 2007 - 23:01

PSV overleeft storm van Arsenal en gaat door

PSV heeft het weer geflikt. De landskampioen heeft zich ten koste van Arsenal weten te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Alex was middels twee goals de absolute uitblinker: 1-1.

PSV startte verrassend met Csaba Fehér als rechtsback. De Hongaar speelde afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk voor het eerst sinds twee jaar weer eens een officiële wedstrijd voor de landskampioen. De afgelopen anderhalf jaar werd hij verhuurd aan Ujpesti en Willem II. Verder mocht de Chinese linksback Xiang Sun in de basis beginnen, naast Carlos Salcido en Alex. Ook Edison Méndez, Timmy Simons, Phillip Cocu, Jason Culina, Jefferson Farfán en Arouna Koné stonden aan de aftrap in de Emirates Stadium. Ibrahim Afellay moest half geblesseerd op de bank plaatsnemen. Bij Arsenal gold hetzelfde voor clubicoon Thierry Henry.

De eerste grote kans was voor Arsenal. Touré won een sprintduel van Koné en liep gevaarlijk op het doel van Gomes af. De verdediger schoot echter wild in het zijnet, in plaats van de vrij staande Fredrik Ljungberg aan te spelen. Aan de overkant mikte ook Farfán een paar centimeter te veel naar rechts van het doel.

Na twaalf minuten had Adebayor de 1-0 voor The Gunners op zijn schoen, maar hij wachtte te lang zodat Gomes kon ingerijpen. Tien minuten later vuurde Touré een vuurpijl af en liet Gomes de bal glippen. Gelukkig stond Simons op de goede plek om de bal voor het doel van PSV weg te werken. In deze fase hadden de Eindhovenaren niets in te brengen en werden ze helemaal teruggedrongen door Arsenal. Ook Gilberto Silva schoot nipt over na een zoveelse grote kans voor de Londenaren.

In de 33ste minuut liet PSV zich eindelijk weer eens zien. Een voorzet van Mendez werd met het hoofd geschampt door Cocu, maar het leer ging uiteindelijk toch een paar meter naast. In de 36ste minuut sloeg de schrik om het hart van coach Ronald Koeman. Koné ging na een smerige tackle van Fabregas door zijn knie en strompelde over het veld. Hij werd in de 41ste minuut vervangen door Afellay.

Kort daarvoor had Farfán bijna een niet te missen kans op een presenteerblaadje gekregen. Gilberto Silva verdedigde veel te traag uit en liet zich verrassen door de snelle Peruviaan. De spits van PSV ging echter te graag voor de strafschop en liet zich vallen. De uitstekend fluitende arbiter Hamer trapte niet in het theater.

Dat Arsenal en PSV met een 0-0 gingen rusten mocht een groot wonder heten. De ploeg van trainer Arsene Wenger was heer en meester in Londen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet, maar de manier waarop Arsenal op 1-0 kwam, was wel heel erg knullig. Een corner van Adebayor werd door iedereen gemist en Alex kreeg de bal op zijn been. In een reflex werkte de Braziliaan de bal tegen zijn eigen net aan.

Een minuutje later had het allemaal nog erger kunnen zijn, als Adebayor een gouden kans had verzilverd. De lange spits schoot echter tegen de geweldig keepende Gomes op.

In de 65ste minuut had Farfán opnieuw een passend antwoord kunnen geven. De spits wurmde zich langs Gallas, maar liep tegen Gilberto Silva op. De aanvaller was opnieuw te veel op zoek naar de penalty en Hamer wuifde de claim opnieuw weg. Invaller Henry dacht in de 78ste minuut Gomes te kunnen verrassen met een fraaie vrije trap, maar Gomes stond weer op de goede plek.

Het leek slechts een kwestie van tijd voordat Arsenal de 2-0 zou maken, maar plots was daar pechvogel Alex. De verdediger torende boven iedereen uit bij een zeldzaam goede vrije trap van Mendez en kopte de gelijkmaker binnen. Op dat moment niet verdiend, maar wel des PSV's.

Arsenal geloofde niet meer in een goede afloop en liet het hoofd hangen. PSV heeft zich, net als twee jaar geleden, voor de kwartfinales van de Champions League weten te plaatsen. Arsenal verdiende wellicht meer, maar het benutten van kansen is ook een kwaliteit.
Categorie:
Tag(s):