donderdag, 13. december 2007 - 7:38

PSV redt het niet tegen Inter en speelt UEFA Cup

(Elfvoetbal) Het is definitief: PSV moet na de winterstop verder bekeren in de UEFA Cup. Niet alleen verloor het team van interim-coach Jan Wouters in het Philips Stadion met 1-0 van Internazionale, Fenerbahçe maakte in eigen huis geen fout tegen CSKA Moskou: 3-1. Verder dansen op het kampioenenbal zit er daardoor niet meer in voor de Eindhovenaren.

Wouters had van te voren aangekondigd niet teveel in zijn elftal te wijzigen na de ontluisterende 2-4 nederlaag tegen Roda JC, maar de verliespartij kostte in ieder geval één basisspeler van de laatste weken zijn plek: Slobodan Rajkovic mocht op de bank plaats nemen en Alcides startte vanaf minuut één naast Carlos Salcido in het centrum van de verdediging. Verder had Wouters ook een basisplaats ingeruimd voor Jason Culina, die net als Timmy Simons en Edison Mendéz voor de zo gewenste balans in het elftal moest zorgen.

Inter begon niet zoals verwacht met een B-elftal. Julio Cesar, Ivan Cordoba, Marco Materazzi, de oud-Ajacieden Maxwell en Cristian Chivu, Santiago Solari, Julio Ricardo Cruz, Hernan Crespo en David Suazo zijn doorgaans basisspelers bij de Italianen en mochten ook tegen PSV aftrappen. Zij moesten blijkbaar wel even worden wakker geschud, want al na twee minuten had Culina de thuisploeg op voorsprong kunnen zetten. Hij raakte de voorzet van Mike Zonneveld net niet goed genoeg en zag zijn inzet nipt naast gaan.

Inter was snel weer bij de les, want na zeven minuten kregen ook de bezoekers hun eerste kans van de wedstrijd. Solari stootte door in het zestienmetergebied van de Eindhovenaren en trof de voeten van Gomes. Daarna lieten de Italianen PSV komen tot aan het eigen strafschopgebied en echt gevaarlijk worden was daardoor onmogelijk. De ruimte op de flanken werd niet altijd optimaal benut en in het centrum werd het overvol. Geen wonder dat de volgende mogelijkheid pas in minuut 26 was waar te nemen. Een vrije trap van Zonneveld ging toen net naast.

Twee minuten later profiteerde Inter optimaal van desorganisatie bij PSV achterin. Bij een aanvallende vrije trap waren er wel erg veel roodwitte mannen naar voren geslopen, waardoor Dirk Marcellis alleen tegen Suazo en Crespo kwam te staan. Materazzi had dat goed gezien en stuurde direct na de onderschepping een vuurpijl richting zijn twee kompanen. Marcellis werd er uit gelopen, Mendéz zette de achtervolging in en voelde zich genoodzaakt de noodrem te gebruiken tegen Suazo. Scheidsrechter Markus Merk kon niets ander doen dan de rode kaart trekken. PSV moest met tien man verder.

Paradoxaal genoeg leidde op dat moment CSKA Moskou met 0-1 in Turkije. Als Mendéz dat geweten had, had hij zich wel twee keer bedacht voordat hij Suazo van achteren neer schoffelde. Fenerbahçe stelde echter snel orde op zaken en bracht nog voor rust de stand op 2-1. De storm van aanmoedigingen in het Philips Stadion ging daardoor ook weer liggen en PSV haalde de thee met een 0-0 stand.

In de tweede helft leek Inter het allemaal wel te geloven. De blauwzwarten speelden nonchalant en soms zelfs ongeïnteresseerd. Het leverde kansen voor Cruz (twee grote, maar de oud-Feyenoorder miste jammerlijk) en veel balverlies op, maar PSV was niet bij machte om dat af te straffen.

Ondanks de totale desinteresse, besloot Inter toch maar een doelpuntje te maken. Suazo zette in de 64ste minuut Salcido en Gomes voor paal en legde de bal panklaar op Cruz, die een slap rollertje wist te produceren: 0-1. Wouters wist genoeg en haalde met het oog op de topper tegen Ajax van aanstaande zondag meteen Afellay naar de kant voor Ismail Aissati. Daarvoor had hij Farfán al ingeruild voor Kenneth Perez.

Solari raakte nog de paal, Perez schoot nog net naast, maar het mocht allemaal niet baten voor PSV. De Eindhovenaren eindigen als derde in de poule en bekeren zodoende verder in de UEFA Cup. Pikant: de laatste keer dat Merk een Champions League-wedstrijd van PSV floot, won de landskampioen met 3-1 van Manchester United (droomgoal Mateja Kezman). Dat jaar overwinterde PSV eveneens een niveautje lager en behaalde het de kwartfinale van de UEFA Cup, waarin Kaiserlautern twee keer te sterk was.