donderdag, 3. mei 2007 - 11:03

Publieksdag Nationaal Landschap Zuidwest Zeeland

Regio

Op zaterdag 12 mei 2007 organiseert de Provincie Zeeland in samenwerking met Waterschap Zeeuwse Eilanden, de gebiedscommissie West Zeeuws-Vlaanderen en de gemeenten Borsele, Veere, Middelburg, Vlissingen en Sluis de eerste publieksdag van het Nationaal Landschap.

Deze publieksdag heeft als doel om alle inwoners van de drie deelgebieden waaruit het Nationaal Landschap Zuidwest Zeeland bestaat (Zak van Zuid-Beveland, Walcheren en West Zeeuws-Vlaanderen) opnieuw kennis te laten maken met de eigen leefomgeving.

Omdat het Nationaal landschap uit deelgebieden bestaat die alle drie weer andere specifieke kwaliteiten hebben, worden in alle drie de gebieden verschillende activiteiten georganiseerd.

Het vertrekpunt voor de excursies en fietsroutes in Zuid-Beveland is de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme. De werkschuur is van 10.00 uur tot 16.00uur geopend en er is informatie te vinden over natuur en landschap en projecten van Stichting het Zeeuwse Landschap in Zuid-Beveland. Hier is op 12 mei meer informatie te verkrijgen over de verschillende activiteiten op deze dag. Vanaf 10.30 uur vertrekt er vanaf deze locatie een gids per fiets die de prachtige middeleeuwse bezienswaardigheden zoals vliedbergen en kasteelterreinen van Zuid-Beveland zal laten zien.

Een ander vertrekpunt in de Zak van Zuid-Beveland is vanaf Schaapskooi 'de Kamerse Kooi', aan de Nieuwkamerseweg 3 in Heinkeszand. Op 12 mei kan er ongeveer 3 uur met de herder en zijn kudde meelopen worden. Onderweg vertelt de herder over zijn werk en beantwoordt hij vragen. Om 09.00 uur en om 14.00 uur start de herder bij één van de overnachtingsplaatsen van de schapen.
Gelieve hiervoor vooraf op te geven via 0113 312249.

Onder leiding van een natuurgids start om 13.30 uur vanaf het bezoekerscentrum Kamerse Kooi een wandeling naar en door het heggengebied van Nisse. Hier is de ontstaansgeschiedenis van Zeeland nog heel goed te zien. De wandeling duurt twee uur en gaat gedeeltelijk over onverharde wegen. Opgeven kan via 0113 655268 of 0113 312249.

Op Walcheren krijgt u op 12 mei 50% korting op de entreeprijs van het natuur en landschapsmuseum Terra Maris aan de Duinvlietweg 6 in Oostkapelle (naast kasteel Westhove). Hier is ook informatie te vinden over het Nationaal Landschap en excursiemogelijkheden.
Het kasteelpark, het strand en de Manteling zijn ideaal om een korte wandeling te maken.

In Zoutelande vertrekt om 10.00 uur een IVN gids vanaf het speeltuintje aan de Duinweg bij de opgang 't Martgat die alle mooie plekjes van Walcheren laat zien in een anderhalf uur durende excursie. De fietsroute kan op Walcheren gevolgd worden door gebruik te maken van het fietsknooppuntensysteem. Vanuit Zoutelande is dit een fietstocht van ruim 35 km die dwars door het Nationaal Landschap loopt.

In Zeeuws-Vlaanderen kan via het knooppuntensysteem per fiets een prachtige route gemaakt worden door het Nationaal Landschap. Vanuit het centrum van Oostburg is dit een route van ruim 45 km. De route gaat langs de plaatsen Nieuwvliet-Bad, Cadzand-Bad, Retranchement Sluis en Aardenburg en eindigt weer in Oostburg. Tussen 13.00 uur en 16.00 uur is in het Belfort in Sluis een informatiepunt ingericht met informatie over het Nationaal Landschap, projecten die worden gerealiseerd en wat het Nationaal Landschap voor bewoners, bedrijven en toeristen in de praktijk betekent.
Provincie:
Tag(s):