vrijdag, 28. december 2007 - 0:09

Puntverlies Ajax in knotsgekke wedstrijd

(Elfvoetbal) Ajax heeft opnieuw terrein verloren op koploper Feyenoord. In een uitermate spannend duel speelden de Amsterdammers thuis met 2-2 gelijk tegen FC Twente. Ajax leek er met de winst van door te gaan, maar een doelpunt van Blaise N'Kufo gooide in de allerlaatste minuut roet in het eten voor de thuisclub.

De wedstrijd was vanaf de aftrap bijzonder vermakelijk. Twente kende een bliksemstart en bleef tot aan de rust het betere veldspel houden. Het fraaie combinatievoetbal van de Tukkers leverde meerdere grote kansen op, maar zowel N'Kufo als Karim El Ahmadi kregen de bal niet tussen de palen. In verdedigend opzicht kon Twente niet voorkomen dat het meer opportunistisch spelende Ajax verschillende malen gevaarlijk werd.

Na een half uur was het Klaas-Jan Huntelaar die de thuisclub op voorsprong zette. De spits stond ongedekt op de rand van de zestien en wist met een laag schot Twente-doelman Sander Boschker te verschalken.

De tweede helft kende een onwaarschijnlijk hoog tempo en een schier oneindige reeks mogelijkheden voor beide ploegen. Het was Ajax dat met zes doelpogingen op rij de toon zette, maar het was Twente dat ook daadwerkelijk scoorde. Invaller Stein Huysegems, koud één minuut in het veld, profiteerde van een fout van Maarten Stekelenburg en kon de bal het lege doel intikken.

Met nog een half uur te gaan openden beide ploegen de jacht op de winnende treffer. Bij Ajax viel Luis Suárez zoals altijd opviel met een mengeling van geniale bewegingen, egoïstisch gedrag en een reeks komische schwalbes. Meer rendement werd geleverd door Huntelaar, die ook aan de basis van het tweede doelpunt van Ajax stond. Een kwartier voor tijd zag de topscorer van de Eredivisie zijn vrije trap door de muur van Twente fataal van richting worden veranderd.

Daarmee leken de arme Tukkers genoegen te moeten nemen met een nederlaag; ware het niet dat N´Kufo in de allerlaatste minuut de bal door de benen van Stekelenburg schoof en Ajax nog sterker deed verlangen naar de winterstop, naar de terugkeer van Edgar Davids en naar een aantal gerichte aankopen. Want willen de Amsterdammers in 2008 meestrijden om de titel, dan volstaat het huidige elftal niet.