maandag, 5. maart 2007 - 16:50

PvhN demonstreert bij NAM lokatie

Zuidbroek

Onder het motto "25% van de aardgasbaten voor Noord-Nederland"
vond maanddagochtend een demonstratie plaats in Zuidbroek nabij de NAM-gaswinningslokatie Spitsbergen. Leden van de Partij van het Noorden (PvhN) en sympathisanten brachten de huidige en de gewenste verdeling van de aardgasbaten in zicht. Bij de huidige verdeling heeft Noord-Nederland over de afgelopen tien jaar zegge en schrijven slechts 1% van die baten teruggezien in investeringen in dit landsdeel.

Een meer gewenste verdeling zou zijn: 25% voor Noord-Nederland en daarna 75% voor het rijk om te verdelen over de rest van Nederland. Aangezien deze middelen bedoeld zijn ter versterking van de economische infrastructuur doet de geografische ruimte er nogal toe. En aangezien Noord-Nederland ongeveer 25% van het nationale oppervlakte omvat, is dat verlangen naar 25% van de aardgasbaten reëel.

Partijleider en lijsttrekker in Groningen, Teun Jan Zanen, vertolkte de gevoelens van de leden, sympathisanten en stemmers op de PvhN. Naar zijn mening is het van groot belang dat de PvhN weer in de Provinciale Staten van Groningen vertegenwoordigd zal zijn en dat de partij ook in Fryslân en Drenthe vertegenwoordigd zal zijn.

"Alleen dan blijft er druk op de ketel en zullen andere partijen moeten opschuiven onze richting op." "Vier jaar terug was het een taboe om over een gerechtvaardigd deel van de aardgasbaten voor Groningen en Noord-Nederland te praten. Nu vinden haast alle partijen dat het Noorden wat meer zou moeten profiteren van die baten."
Provincie:
Tag(s):