dinsdag, 16. januari 2007 - 10:00

Radicale moslims gebruiken het internet volop

Den Haag

Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB), maakt zich zorgen over instructievideo's op internet voor het plegen van aanslagen. Terroristen en radicale moslims gebruiken het internet volop. Maar het is niet waarschijnlijk dat zij een cyberaanval tegen het internet zullen plegen.

Ook het plegen van aanvallen, waarbij het internet als een wapen wordt gebruikt, is niet erg waarschijnlijk. Wel wordt het internet in ruime mate gebruikt voor trainingsdoeleinden,
mogelijke voorbereidingsactiviteiten en draagt in hoge mate bij aan de verspreiding van propaganda voor radicalisering. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek
'Jihadisten en het internet' dat de NCTb vandaag publiceert.

Op internet laten video’s in het Arabisch zien hoe je bijvoorbeeld een bomgordel maakt en wat je daar voor nodig hebt. Het NCTB zien dit soort films als een soort virtueel trainingskamp, nu echte trainingen in bijvoorbeeld Afghanistan bijna niet meer te houden zijn. Volgens het NCTB circuleren er op dit moment tussen de honderd en tweehonderd radicaal-islamitische websites op wereldwijd. Op de site van terreurverdachte Samir A. werden eveneens instructievideo’s gevonden.

De propaganda blijft niet beperkt tot eenrichtingsverkeer: jihadisten proberen actief de interactie aan te gaan met geïnteresseerden. Dit in combinatie met het feit dat vooral grote groepen jongeren toegang hebben tot het internet en dat intensief gebruiken, dan is duidelijk dat hierdoor een voedingsbodem bestaat voor (verdere) radicalisering. Dat geldt zeker voor moslima's, zij hebben minder bewegings-vrijheid. Het internet biedt hen een venster op wereld en bovendien een mogelijkheid om met die wereld in ongekende vrijheid te communiceren.
Categorie:
Tag(s):