zondag, 18. maart 2007 - 10:48

Raikkonen wint Grand Prix van Australië

Kimi Raikkonen heeft zijn pole position om weten te zetten in zijn eerste overwinning voor zijn nieuwe team Ferrari. De Fin domineerde vrijwel de gehele race, waarbij er nauwelijks tegenstand was ondanks dat McLaren de tweede en derde plek wist te behalen met Alonso achter Raikkonen en Hamilton tijdens zijn debuut de laatste podiumplek wist te pakken.

De start verloopt vrijwel vlekkeloos, iedereen is goed weg en Heidfeld klimt naar plaats twee. De Super Aguri van Davidson bleef staan. Lewis Hamilton wist Fernando Alonso buitenlangs te verschalken in de eerste bocht. Albers startte met problemen vanuit de pits, maar haalde al binnen één ronde Adrian Sutil en Anthony Davidson in doordat de twee met elkaar botsten. Beide coureurs konden de race voortzetten. Felipe Massa startte vanaf de laatste plaats en lag binnen twee ronden op plaats 16.

In ronde vijf van de race begint Kimi Raikkonen uit te lopen, dan heeft al ruim vijf seconden voorsprong gepakt op de BMW Sauber-coureur Nick Heidfeld. Ondertussen beklaagd Rubens Barrichello zich bij zijn team om Jenson Button, omdat hij hem op zou houden. Vlak daarvoor had de Braziliaan de muur geraakt omdat hij zo dicht achter zijn teamgenoot reed.

In de tiende ronde is het einde van de race voor Christijan Albers, hij crasht in de bocht Whiteford. Het leek alsof de Nederlandse coureur te laat remde voor de bocht. Hij heeft de eer om de eerste uitvaller van het seizoen te zijn. De Toyota-coureurs Trulli en Schumacher vechten ondertussen lang om positie acht.

De pitstop serie wordt in ronde veertien geopend door Nick Heidfeld, hij had zich licht gekwalificeerd. Vier ronden later doet Kimi Raikkonen zijn stop. Het Ferrari-team besluit door te gaan op de harde banden maar gebruikt wel een nieuw setje. Door zijn stop valt hij terug achter nummers twee en drie, pal voor de Pool Robert Kubica van BMW Sauber.

In de 22e ronde is het de debutant voor het team van McLaren, Lewis Hamilton, die de race leidt. Hij moet echter nog een pitstop maken. Daardoor valt de leiding in de 23e ronde in handen van de Fin Kimi Raikkonen. Thuisrijder Mark Webber voor Red Bull Racing is ondertussen ver teruggevallen naar plaats zestien, hij heeft een slechte racesnelheid en wordt met gemak door Alexander Wurz ingehaald.

In het kleurloze middenstuk van de race gebeurt er vrij weinig. Er zijn niet veel inhaalacties. Wel is er een dubbele drive-through penalty voor de Spyker-coureur Adrian Sutil wegens het negeren van een blauwe vlag en het overrijden van de witte lijn bij het uitgaan van de pits. Nico Rosberg pakt plaats negen af van Heikki Kovalainen in de 28e ronde door een snellere pitstop te maken.

Uitvaller nummer twee is de Amerikaan Scott Speed, met nog 28 ronden te gaan valt de Toro Rosso-coureur uit, hij reed een onopvallende race. De race gaat verder met twintig coureurs, met Raikkonen aan de leiding. Daarachter vechten Hamilton en Alonso om de tweede plaats met achtereenvolgens Kubica, Heidfeld, Fisichella, Massa en Rosberg die om de punten strijden. Robert Kubica valt later vanaf plaats vier uit met nog 20 ronden te gaan.

De tweede pitstopserie wordt wederom aangevangen door Nick Heidfeld. De race telt nog 18 ronden als Kovalainen voor het team van Renault aan het eind van het rechte stuk een spin van 360 graden maakt. Daarmee verliest hij een positie aan Massa. Door de pitstop van Raikkonen komt in ronde 32 van 58 wederom Lewis Hamilton aan de leiding. Hij maakt echter eerder zijn pitstop dan zijn teamgenoot die vlak achter hem ligt, waardoor de regerend wereldkampioen Fernando Alonso voor het eerst in het seizoen aan de leiding. Door een domme actie van Mark Webber spint hij bij het inrijden van de pitstraat, de Australiër kan echter de race vervolgen.

Met nog dertien ronden te gaan is het duidelijk dat de strategie van Fernando Alonso beter is geweest dan die van zijn teamgenoot, Lewis Hamilton. Hij neemt door een betere pitstopstrategie zijn tweede plaats over. De race wordt spannender in de slotfase, Kovalainen verliest zijn concentratie en ook Raikkonen heeft even een momentje.

David Coulthard probeert Alexander Wurz op een onmogelijke wijze in te halen. Hij vliegt aanremmend over de Oostenrijker heen en stuitert op de Williams-bolide, hij mist hierbij net de helm van de lange Oostenrijker. De Schot valt door deze actie uit, Alexander Wurz moet zijn wagen een bocht later ook aan de kant zetten vanwege een verbogen wielophanging. Ondertussen is Massa opgeklommen naar positie zes en jaagt met nog vijf ronden te gaan op Fisichella. Met een één-stop-strategie toont hij aan dat de Ferrari erg snel is.

Uiteindelijk is het Kimi Raikkonen die met ruim acht seconden voorsprong die de race wint. Achter hem op plaats twee eindigt de Spanjaard Fernando Alonso. Lewis Hamilton heeft een prachtdebuut, hij completeert het podium en wordt derde. Heidfeld wordt vierde. Fisichella eindigt de race onder druk van Massa op plaats vijf, de Braziliaan wordt zesde. De laatste punten worden verder verdeeld onder Rosberg en Ralf Schumacher, beiden op een ronde gezet door de winnaar van de race Kimi Raikkonen.
Categorie:
Tag(s):