zaterdag, 3. februari 2007 - 16:25

Ramen lappen om vervuiling tegen te gaan

Maastricht

Een ‘Roet Poets Brigade’ met actievoerders van Milieudefensie en Klaor Loch, gaat op 12 februari ramen lappen bij bewoners van de Hertogsingel in Maastricht. De Hertogsingel is één van de meest vervuilde en dus ongezonde straten van Maastricht én Nederland. Met de actie vragen zij het gemeentebestuur om de ondermaatse luchtkwaliteit in deze en andere Maastrichtse straten aan te pakken. Ook verkeerswethouder in Maastricht, Wim Hazeu, steekt eveneens de handen uit de mouwen.

Op 9 februari presenteert Milieudefensie (net als vorig jaar) een uitgebreide lijst van stadswegen in Nederland waar niet wordt voldaan aan de normen voor luchtkwaliteit. De Hertogsingel is één van de 15 Maastrichtse straten op die lijst. Campagneleider verkeer van Milieudefensie Joris Wijnhoven: 'Eén keertje schone ramen is mooi meegenomen, maar het gaat er natuurlijk om dat de gemeente alles doet om de lucht hier snel weer gezond te maken. We willen minder verkeer door de straten en het verkeer dat overblijft moet schoner'. Milieudefensie vindt dat Maastricht meer haast moet maken met het nemen van maatregelen.

Alle bewoners van straten die staan op de lijst van Milieudefensie krijgen een door vrijwilligers bezorgd actiepakket thuis, met onder meer een Roet Poets Doek. Wijnhoven: 'Een lap om zelf even over het raamkozijn buiten te halen. Zo kunnen mensen zelf de proef op de som nemen en zien wat ze inademen'. Het actiepakket bevat ook een oproep aan het gemeentebestuur om alles te doen om ervoor te zorgen dat de straat snel van de lijst verdwijnt.

Milieudefensie denkt daarbij aan het aanwijzen van straten waar alleen de schoonste vrachtwagens mogen rijden, aanscherping van het parkeerbeleid door tariefsverhogingen voor vuile wagens en bevriezing van het aantal parkeerplaatsen in de stad en meer ruimte voor de fiets en het openbaar vervoer.
Provincie:
Tag(s):