dinsdag, 13. november 2007 - 19:41

RDW-goedgekeurde auto (staat er al in.... vanmorgen)

Groningen

Onlangs heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer Groningen een Opel Astra goedgekeurd, die zowel op benzine als op aardgas kan rijden. Studenten van de afdeling Motorvoertuigen van het Alfa-college en van het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen hebben in januari de aardgasinstallatie zelf ingebouwd.

De studenten van de twee Groningse onderwijsinstellingen verrichtten de installatie in Duitsland, bij de firma Bohlen & Dohen in Wiesmoor. Daarna is met de Rijksdienst voor het Wegverkeer intensief onderzocht hoe de Bi-fuel Opel Astra toegelaten kon worden. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de eerste definitieve goedkeuring van een dergelijke auto op het Nederlandse wegennet. Inmiddels zijn de nieuwe voertuigdocumenten binnen en kunnen alle Groningers de met een ijsbeer bestikkerde Opel Astra door de stad zien rijden.

De auto kan tegen kostprijs worden gehuurd bij het Energie Kenniscentrum van de Hanzehogeschool Groningen.

Het voordeel van rijden op aardgas (CNG) is dat 20% minder CO2 geproduceerd wordt, dus in plaats van gemiddeld 163 gr/km nu 130 gr/km, wat bij 25.000 kilometer per jaar neerkomt op een verminderde emissie van 815 kg CO2. Daarnaast is de emissie in NOx (stikstofoxiden) 80 % minder.
Provincie:
Tag(s):