vrijdag, 8. juni 2007 - 10:36

Recherche houdt 6 verdachten e-mail oplichting aan

Amsterdam

In het onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse criminele netwerken zijn sinds oktober 2006 inmiddels al tientallen verdachten aangehouden. De verdachten benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze een groot geldbedrag kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis, loterij of een investering. Dit heeft de Bovenregionale Recherche vrijdag bekendgemaakt.

De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben al grote geldbedragen aan de oplichters betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen. Geld dat wordt verkregen uit 419-fraude wordt veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten, zoals bancaire fraude. De afgelopen weken werden zes verdachten aangehouden. Het totaal aantal verdachten komt hiermee op 68.

Aanhoudingen in Amsterdam Zuidoost
In een winkelcentrum in Amsterdam Zuidoost is na een korte achtervolging een 28-jarige man aangehouden. Deze verdachte is al eerder betrokken geweest bij een oplichtingszaak in het kader van project Apollo. Hij moet hiervoor binnenkort voor de rechter verschijnen. De man verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding. Bij de man zjin verschillende documenten aangetroffen die te maken hebben met oplichting. De documenten zijn in beslag genomen.

In een woning in Amsterdam Zuidoost is een 32-jarige man uit Nigeria aangehouden. De man wordt ervan verdacht verschillende slachtoffers te hebben opgelicht. Tijdens een doorzoeking in de woning is een computer aangetroffen waarop verschillende documenten staan die te maken hebben met oplichting, waaronder een namenlijst van (potentiële) slachtoffers en een overzicht van slachtoffers die via money-transfers geld hebben betaald.

Op dit moment is het nog onbekend voor welk bedrag hij de slachtoffers heeft opgelicht. Daarnaast bleek de man gebruik te maken van vijf identiteiten Uit onderzoek blijkt dat de man zich de afgelopen periode veelvuldig heeft beziggehouden met oplichting.

In Amsterdam-Zuidoost is tijdens een reguliere controle een 48-jarige man aangehouden. De man wordt ervan verdacht zich bezig te hebben gehouden met de oplichting van een Duits slachtoffer. Deze moest aan de verdachte een betaling doen van € 27.000,- als vooruitbetaling voor een in het vooruitzichtgestelde erfenis.

Aanhoudingen in Den Haag en Rotterdam
In Den Haag zijn twee mannen op heterdaad aangehouden, een Nigeriaan en een Liberiaan van respectievelijk 33 en 22 jaar. De mannen worden ervan verdacht via internet mobiele telefoons te hebben besteld op naam en adres van een slachtoffer zonder hiervoor te betalen. De verdachten deden via internet een bestelling en gaven een telefoonnummer op waar de leverancier naar kon bellen om hen te informeren over de exacte leverdatum en tijdstip.

Op het aangegeven tijdstip liepen de verdachten rond bij het afleveradres van de telefoons. Op het moment dat de koerier aan kwam rijden, spraken de verdachten hem aan, legitimeerden zich met een valselijk opgemaakt identiteitsdocument op naam van de besteller en kregen zo hun bestelling. De verdachten hebben voor een bedrag van 15.000 a 20.000 euro gefraudeerd.

Beide verdachten bleken illegaal in Nederland te verblijven en al eens eerder te zijn uitgezet. Zij zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 en 6 maanden. Na het uitzitten van hun straf, worden zij overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

In Rotterdam is een 46-jarige man op heterdaad aangehouden. Hij wordt ervan verdacht onder leiding van een West-Afrikaans crimineel netwerk creditcardfraude te plegen. Hij werd aangehouden op het moment dat hij een nieuwe valse kaart ontving.
Provincie:
Tag(s):