dinsdag, 3. april 2007 - 13:54

Rechtbank Roermond lost 25 zaken op middels mediation

Roermond

Bij de rechtbank Roermond is het sinds oktober 2005 mogelijk om conflicten op te lossen middels mediation. Van de 41 procedures die sindsdien zijn doorverwezen naar een onafhankelijke mediator zijn er 25 tot een positief einde gebracht, zo laat de rechtbank in Roermond vandaag weten.

Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflict(en) via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. Bij de oplossing staan de belangen van de partijen centraal, ook de niet-juridische. Doorverwijzing naar mediation is mogelijk in civiele-, familie-, bestuurs-, en belastingzaken. In strafzaken en vreemdelingenzaken kan niet voor mediation gekozen worden.

Rechters stellen mediation voor als zij menen dat een juridische uitspraak het eigenlijke conflict niet kan oplossen of als de partijen belang hebben bij het in stand houden of goed afsluiten van hun relatie. Deelname aan mediation is vrijwillig. Voor mediation is wel een zekere onderhandelingsbereidheid vereist. Als een conflict te erg geëscaleerd is of als de partijen uit zijn op een juridische beslissing in een juridisch meningsverschil, is mediation geen goede keuze.
Provincie:
Tag(s):