woensdag, 21. maart 2007 - 18:16

Rechter veroordeelt betrokkenen rellen Ondiep

Utrecht

De politierechter in Utrecht heeft vijf mannen veroordeeld die
vorige week betrokken waren bij de onrust in de Utrechtse wijk Ondiep.
Vijf mannen uit Utrecht, Amsterdam en Abcoude moesten zich voor de
politierechter verantwoorden voor hun rol bij de rellen. Hen werd
respectievelijk opruiing, openlijk geweld tegen een ME-voertuig en
bedreiging verweten.

De politierechter hield in vier van de vijf gevallen rekening met de context
waarin de feiten plaatshadden. In de Utrechtse wijk Ondiep was onrust
ontstaan nadat een bewoner door een politieman was doodgeschoten. Door het plegen van deze strafbare feiten hebben de veroordeelden de onrust verder vergroot en 'olie op het vuur gegooid', aldus de politierechter. Dat rekende hij hen zwaar aan.

Een 49-jarige man werd wegens opruiing veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur, subsidiair 60 dagen vervangende hechtenis. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd. De officier had een gevangenisstraf van drie maanden geëist. De advocaat had vrijspraak gevraagd. Een 38-jarige man werd veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, subsidiair 90 dagen vervangende hechtenis omdat hij een bierflesje naar een ME-voertuig had gegooid. De officier van justitie had een gevangenisstraf van twee maanden geëist. De rechter oordeelde verder dat een eerdere voorwaardelijk opgelegde straf deels ten uitvoer moet worden gelegd.

Een 20-jarige man werd voor openlijke geweldpleging veroordeeld tot 120 uur werkstraf, subsidiair 60 dagen vervangende hechtenis. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd. Hij had stenen naar een ME-voertuig gegooid. De officier van justitie had een gevangenisstraf van twee maanden geëist. De advocaat had gepleit voor het opleggen van een geldboete.

Een 40-jarige man werd veroordeeld tot tien weken gevangenisstraf wegens openlijk geweld tegen een voertuig van de ME, alsmede wegens een eerdere fietsendiefstal. De straf was conform de eis. De politierechter hield er rekening mee dat man pas kort op vrije voeten was.
Een 41-jarige man werd veroordeeld tot 250 euro boete wegens bedreiging van een agent. De officier van justitie had zes weken gevangenisstraf geëist. De rechter was in deze zaak van oordeel dat de man op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was en er niet op uit was de onrust in de wijk Ondiep verder te verstoren. Daarom legde hij hem geen werkstraf op.

De komende week moeten nog een aantal verdachten voor de politierechter verschijnen. Eén verdachte moet later voor de meervoudige kamer verschijnen.
Provincie:
Tag(s):