maandag, 4. juni 2007 - 17:24

RECRON: AD vergelijkt Haring met Kabeljouw

Driebergen

RECRON vindt dat het Algemeen Dagblad (AD) in de toeristenbelastingtest niet alleen feitelijke onjuistheden, maar ook worden tal van verkeerde interpretaties gegeven. Joep Thönissen, directeur van RECRON. 'Alle overheidstoeslagen die recreatieondernemers doorberekenen aan hun gasten worden onder de noemer toeristenbelasting geschaard en dan vergeleken met de feitelijke toeristenbelasting in de gemeente. Dit lijkt in helemaal niets op hun degelijke haringtest. Hier wordt haring met kabeljauw vergeleken.'

De test werd op 200 vakantieadressen in Nederland gehouden en men vergeleek gemeentelijke toeristenbelasting met wat de recreatiebedrijven in totaal aan overheidstoeslagen innen. Het krant concludeert op basis van dit vergelijk dat de toeristische sector stelselmatig te veel toeristenbelasting int en plaatst de bedrijven in een kwaad daglicht door aan te geven dat 53 procent van de bedrijven onjuiste bedragen voor toeristenbelasting doorberekent aan de consument.

Volgens RECRON gaat het AD hiermee volledig voorbij aan het feit dat veel bedrijven, waaronder de grote bungalowparken, duidelijk van tevoren aangeven dat het geheven bedrag niet alleen een toeslag voor de toeristenbelasting betreft maar dat ook een bedrag aan lokale heffingen wordt doorberekend. Deze bedragen telt men in de test gemakshalve bij elkaar op onder de noemer “toeristenbelasting� en verbindt daar de conclusie aan dat de consument benadeeld zou worden. Dit is apert onjuist.

RECRON erkent dat in bepaalde gevallen de heffing en afdracht van toeristenbelasting beter kan, maar vindt het door het AD gecreëerde negatieve beeld over de recreatiesector volledig onterecht. Het AD brengt op basis van incidenten en onjuiste vergelijkingen onnodige imagoschade toe aan de gehele sector. RECRON roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de rijksoverheid op tot overleg over de onterechte en ongewenste negatieve beeldvorming van de recreatiesector die door de verplichte inning van de toeristenbelasting wordt veroorzaakt.
Provincie:
Tag(s):