dinsdag, 12. juni 2007 - 13:51

Registratiesysteem voor tippelzone

Nijmegen

Nijmegen gaat een registratiesysteem invoeren voor de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat. Dit om de groeiende overlast door aanwas van prostituees van elders tegen te gaan.De Nijmeegse tippelzone is zeven jaar geleden ingesteld om overlast door straatprostituees tegen te gaan.Voor de instelling van de zone kampte de stad met veel overlast rondom het Kronenburgerpark en de Stieltjesstraat.

Na de instelling van de tippelzone is deze overlast zo goed als verdwenen. Bovendien konden de veelal verslaafde prostituees beter worden opgevangen en begeleid door medewerkers van de verslavingszorg.

De afgelopen jaren zijn elders in het land echter weer diverse tippelzones gesloten. Daarnaast is door het vrije grensverkeer binnen de Europese Unie een aanwas van prostituees uit Oost-Europa gekomen. Hierdoor is de concurrentie in de tippelzone toegenomen en zoeken prostituees ook steeds vaker klanten buiten de zone.

Om deze overlast tegen gaan gaat Nijmegen nu een registratiesysteem invoeren. Hiermee zijn al goede ervaringen opgedaan in steden als Arnhem, Utrecht en Eindhoven. Prostituees die in de Nijmeegse tippelzone willen werken, moeten zich daarvoor bij de gemeente laten registreren. Alleen prostituees die al langer in de Nieuwe Marktstraat actief zijn, komen in aanmerking voor een vergunning. Zij krijgen een brief die ze samen met hun identiteitsbewijs moeten kunnen tonen bij een controle.

Buiten de tippelzone wordt strenger gecontroleerd. Prostituees die buiten de tippelzone klanten proberen te werven, worden direct bekeurd. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen verwacht met dit systeem de overlast weer terug te kunnen dringen en beheersbaar te houden.

De verwachting is dat het registratieysteem dit najaar kan worden ingevoerd. Na een jaar wordt het registratiesysteem geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):