donderdag, 29. maart 2007 - 12:01

Reizend muziekfestival krijgt voeten aan aarde

Zelhem

Het Mega Piratenfestijn slaat op zaterdag 5 mei voor de tweede maal de tenten op in Zelhem. Het reizende muziekcircus vindt die dag plaats in een enorme feesttent (de Willem Ruis-tent) op het terrein aan de Slangenburgweg. Op het programma staan optredens van tal van artiesten uit de piratenwereld. Van Jan Smit tot Jannes, van Corry Konings tot Nick & Simon en van Lucas & Gea tot Thomas Berge. De tent kan plaats bieden aan vele duizenden bezoekers.

Het festival wordt wederom georganiseerd in samenwerking met Radio Milano. Vorig jaar was het festival uitverkocht. Deze keer komt er een nog grotere tent te staan. Het programma is nog uitgebreider dan vorig jaar. Ook het aantal barfaciliteiten en sanitaire voorzieningen wordt uitgebreid. Van het MPF in Zelhem worden opnieuw TV-opnames gemaakt.

Het Mega Piratenfestijn vormt in Oost- en Noord-Nederland al een begrip. Het reizende muziekfestival is onder andere jaarlijks te gast in Zelhem, Lemelerveld (Ov), Nieuwleusen (Ov); Borger (Drente) en Surhuisterveen (Friesland). Afgelopen jaar werd het feest voor het eerst gehouden in Zelhem en in Lutjebroek (Noord Holland). De opzet is even simpel als doeltreffend.

Een groot aantal bekende artiesten treedt op en de van RTV-Oost en SBS6 bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Op het podium is ook ruimte voor een groot aantal bezoekers. Zij vieren hun eigen feestje. Het resultaat is dat de sfeer van het podium afspat. De condens komt van het tentzeil naar beneden. En het publiek bouwt zijn eigen feestje. In de polonaise, hossend of gewoon lekker met een biertje in de hand van achteruit de tent (waar alles wat op het podium gebeurt te volgen is op grote filmschermen). Sfeer, sfeer en nog eens sfeer.

De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek. Uiteraard worden er ook TV-opnames gemaakt.

De festivals worden in de oostelijke en noordelijke provincies door vele duizenden mensen bezocht. Laagdrempeligheid staat centraal. ,,Met onze feesten brengen we jong en oud op de been’’, stelt organisator Eddy Mensink. ,,We hechten eraan om een betaalbare avond uit te bieden aan een breed publiek. Vroeger hanteerden we zelfs 16 euro entree. Ik heb altijd geroepen dat we ook niet hoger gingen zitten, maar gezien de inflatie, de stijgende kosten en ook het gegeven dat we voor onszelf de lat steeds hoger leggen wat betreft voorzieningen en programma hebben we er 2 euro bij op moeten drukken. Echt met pijn in het hart, maar het kon niet anders.’’

Het is snel gegaan met de Mega Piratenfestijnen. Ruim drie jaar geleden nam piratenfanaat Mensink het initiatief voor het eerste Mega Piratenfestijn in Lemelerveld. Het was een groot succes. De eerste editie was binnen no-time uitverkocht. Niet lang daarna besloot hij om door te pakken en op meer plekken in Nederland een dergelijk festival te organiseren.

,,Het komt allemaal voort uit pure liefhebberij. Bij de organisatie krijg ik hulp van veel van mijn vrienden. Allemaal net zoals ik van oudsher afkomstig uit de regio rond Nieuwleusen. Voor ons betekent elke nieuwe editie van het Mega Piratenfestijn zoiets als ‘Nieuwleusen on tour’.’’

Jan Smit, Nick & Simon, Jannes, Thomas Berge, Corry Konings, Koos Alberts, George Baker, Arne Jansen, Charlène, Grad Damen, Lucas & Gea, Dennie Christian, Mieke, René Schuurmans, Jacques Herb, Jan & Zwaan, Frank van Etten, Sugar Lee Hooper, Martin Dams, Patrick!, Elz Bakker, Stef Ekkel, Willem Barth en John Sylvester.
Provincie:
Tag(s):