donderdag, 12. april 2007 - 17:50

Reizigers vaker niet of onvoldoende gevaccineerd op reis

Venlo

Het aantal reizigers die niet of onvoldoende gevaccineerd op reis gaan neemt ten opzichte van de vorige jaren toe. Dit blijkt uit het Continu Vakantieonderzoek 2005 (NIPO), zo meldt de GGD Noord- en Midden-Limburg vandaag.

Door andere voeding en hygiënische omstandigheden kunnen reizigers eerder besmet raken met een bacterie, virus of parasiet die een infectieziekte kan veroorzaken. Ongeveer de helft van de reizigers naar (sub)tropische landen krijgt te maken met diarree, de meest voorkomende, maar relatief onschuldige infectieziekte. Meer ernstige infectieziekten zijn bijvoorbeeld buiktyfus, Hepatitis A, Hepatitis B, gele koorts en malaria. Een hepatitis A infectie kan al veroorzaakt worden door het nuttigen van softijs, rauwkost of besmet drinkwater. Terwijl vooraf laten vaccineren nagenoeg 100% bescherming biedt.

Steeds meer reizigers ondernemen activiteiten waardoor het risico hepatitis B op te lopen toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan tattoo, piercings en pedicure op vakantie, maar ook aan het maken van een safaritocht, raften of een trektocht. Deze activiteiten vergroten het risico op een besmetting via noodzakelijke lokale medische zorg na ongeval of verwonding. Hepatitis B is in de eerste plaats een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Veilig vrijen met bijvoorbeeld je vakantieliefde is een must en het voorkomt soa. Daarnaast geeft vaccinatie tegen hepatitis B levenslange bescherming.

De GGD heeft in de maanden april, mei en juni extra spreekuren ingelast voor vaccinatie.
Provincie:
Tag(s):