vrijdag, 2. november 2007 - 12:10

Rente stijgt met 0,1 procent

Amsterdam

De langetermijnrente in ons land, afgemeten aan het rendement op tienjarige staatsleningen, bedroeg in oktober 2007 gemiddeld 4,4 procent. Dat is 0,1 procentpunt meer dan in september. In juni dit jaar bereikte de langetermijnrente de hoogste waarde in bijna vijf jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistieken.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rentetarieven in een tijdsbestek van anderhalf jaar acht keer met 0,25 procentpunt verhoogd. De depositorente ligt vanaf 13 juni 2007 op 3,0 procent. De depositorente wordt vaak beschouwd als de bodem op de rentemarkt. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, ligt vanaf 13 juni op 4,0 procent.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Voor oktober berekende Eurostat, het Europese statistische bureau, een gemiddelde inflatie van 2,6 procent. In maart 2007 lag de inflatie in het eurogebied op 2,0 procent en daalde tot 1,7 procent in augustus. Vervolgens steeg de inflatie in september naar 2,1 procent en in oktober naar 2,6 procent.
Categorie:
Tag(s):