donderdag, 13. december 2007 - 10:05

Reparatie hoogspanningmast kan nog hele dag duren

Hurwenen

Donderdagochtend zijn soldaten van de genie ingezet om te helpen bij de reparatie van de kapotgevlogen hoogspanningsmast. Een Apache gevechtshelikopter vloog woensdagavond tijdens zijn oefenvlucht rond 19.15 uur, vlakbij het dorp Hurwenen, tegen de hoogspanningskabel. De Bommelerwaard en delen van de Tielerwaard zitten daardoor zonder stroom.

Volgens een woordvoerder van het Regionale Operationele Team (ROT), kan het nog wel de hele dag en nacht gaan duren voordat de zaak is gerepareerd. Dit komt omdat de reparatie ernstig wordt vertraagd door de hoge waterstand in de Waal. De militairen zullen vandaag pontons in het water leggen zodat netwerkbeheerder NUON de reparatie aan de mast kan uitvoeren.

De plaatsen die op dit moment zonder stroom zitten zijn: Zaltbommel, Kerkdriel, Hedel, Hurwenen, Bruchem, Rumpt, Waardenburg, Meteren, Deil, Tuyl, Spijk, Gameren, Ammerzoden, Poederoijen, Acquoy, Aalst, Rossum, Brakel, Zuilichem, Well en Haaften. Inschatting is dat 50.000 tot 80.000 mensen zonder stroom zitten.

Bij de botsing donderdagavond raakte een piloot licht gewond. De helikopter heeft een noodlanding kunnen maken. De helikopter heeft meerdere stroomkabels kapot getrokken. Enkele zijn in de Waal beland. De kabels in de Waal zijn inmiddels afgekoppeld van het stroomnet. Het scheepvaartverkeer in de Waal is nog uren gestremd.

Uit voorzorg zijn omwonenden geëvacueerd. Mensen in nood kunnen zich melden bij de brandweerposten. Alle brandweerposten zijn in opperste paraatheid gebracht. In de gemeentehuizen van Zaltbommel, Maasdriel, Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal worden informatiepunten ingericht die vanaf 6.00 uur donderdagochtend zijn geopend.

In een deel van het Zuid-Gelderse Bommelerwaard is donderdagmiddag de stroomvoorziening weer hersteld.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers tijdens de avondspits de A2 en A15 te mijden of later te vertrekken. In verband met de ontruiming op vrijwillige basis van het gebied rondom de stroomstoring, wordt er extra drukte verwacht op de A2 tussen Vianen en Den Bosch en op de A15 tussen Gorcum en Tiel.

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en bergingsvoertuigen in om eventuele ongevallen snel af te handelen zodat filevorming beperkt kan worden. Weggebruikers die in de spits op dit traject rijden, worden geadviseerd vooraf gaande aan hun reis, goed de file informatie te volgen via bijvoorbeeld radio en internet. Borden boven en langs de weg geven ook informatie over eventuele filevorming en omleidingsroutes.

De genoemde wegen zijn tijdens de normale donderdagavondspits al erg vol met dagelijkse files. Door de ontruiming op vrijwilige basis zal er nog meer verkeer bijkomen en ontstaan er mogelijk files langer dan normaal. De weggebruikers op de A2 en A15 kunnen de hinder voor henzelf beperken door deze wegen te vermijden of later te vertrekken: hierdoor zal de vrijwillige ontruiming via deze snelwegen ook makkelijker verlopen.
Provincie:
Tag(s):