donderdag, 13. december 2007 - 22:24

Reparatie hoogspanningsmast gaat langer duren

Hurwenen

De reparatiewerkzaamheden aan de hoogspanningsmast in Hurwenen hebben vertraging opgelopen omdat de afgebroken kabels ernstiger beschadigd blijken te zijn dan eerst werd aangenomen. Zoals de verwachting vrijdagochtend wordt ingeschat kan mogelijk pas vrijdagmiddag worden begonnen met het gefaseerd inschakelen van de stroom.

Het is nog niet precies aan te geven hoe lang de werkzaamheden nog gaan duren en wanneer de energievoorzienig weer hersteld is omdat het een ingewikkelde operatie is. Nadat de kabels zijn gerepareerd en omhoog gehesen zijn, moeten ze worden strak getrokken. Daarna kan de stroom gefaseerd worden ingeschakeld.

Woensdagavond raakte een apachehelikopter een hoogspanningsmast. De helikopter heeft daarbij meerdere stroomkabels kapotgetrokken, wat een grootschalige stroomuitval tot gevolg had. Ruim 50.000 huishoudens zaten sindsdien zonder stroom.

Zo’n 30 militairen zijn donderdagmiddag ingezet bij de reparatiewerkzaamheden. Netbeheerder Continuon meldde donderdag al eerder op de dag dat de stroomvoorziening waarschijnlijk ook nog ’s avonds niet hersteld zou zijn. Dit komt omdat de reparatie ernstig wordt vertraagd door de hoge waterstand in de Waal. De voorbereidende werkzaamheden namen een groot deel van de dag in beslag. Met de daadwerkelijke reparatiewerkzaamheden kon pas aan het begin van de avond worden begonnen.

De militairen hebben donderdagmiddag pontons in het water gelegd, zodat netwerkbeheerder NUON de reparatie aan de mast kan uitvoeren. Het ponton vervoert de reparatieploeg en materieel naar het provisorische werkeiland. De werkzaamheden zijn ook donderdagavond en ‘s nachts doorgegaan. .

De getroffen huishoudens in de regio moeten in ieder geval rekening houden dat ze het ook een groot deel van de vrijdag nog zonder elektriciteit zullen moeten stellen. De gemeentehuizen in de getroffen regio zijn de afgelopen nacht open geweest voor mensen die niet thuis of bij familie of kennissen terechtkonden. De politie heeft de afgelopen dagen extra personeel ingezet om te surveilleren.
Provincie:
Tag(s):