vrijdag, 4. mei 2007 - 14:50

Restauratie Westertoren voltooid

Amsterdam

Na een ingrijpende restauratie is de Westertoren in Amsterdam weer klaar voor de toekomst. Om de restauratiewerkzaamheden af te sluiten wordt er op donderdag 10 mei een feestelijk concert gegeven. Na deze her- opening is de toren weer het hele seizoen te beklimmen.

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is de Westertoren voor Amsterdam. Het gedoe eromheen maakt het in ieder geval zeker typisch Amsterdams!

De 85 meter lange Westertoren (1638) was hard toe aan een opknapbeurt. De schepping van Hendrick de Keyser was verworden tot een ‘sombere en smerig verkleurde zwarte klont’. Inmiddels zijn keizerskroon, bol, kruis en de 100 kilo gouden haan gerestaureerd, evenals de beiaard, uurwerk, wijzerplaten en de eerste steen uit 1620. Voegwerk en kapotte stenen zijn gerepareerd, het houtrot is aangepakt. En: keizerskroon en vazen zijn (weer) blauw.

Pek en veren
Maar dat laatste zorgt voor veel discussie tussen voorstanders van een gouden keizerskroon en die van een blauwe keizerskroon. ‘De blauwen’ zijn natuurlijk dik tevreden met de restauratie en vinden het “een prachtig resultaat!�, maar ‘de goudgelen’ vinden dat “absolute lulkoek: weg met die blauwe muts!� Ook over de blauwe vazen verschillen de meningen: wat de één “prachtig koninklijk blauw� en “lekker fris� vindt, vindt een ander “afschuwelijk: het felle blauw is een kinderachtige en kitscherige kermiskleur die thuishoort op de Efteling!�

Ophef was er ook over de speeltrommel die dag en nacht doortingelt. Volgens sommigen zou de Wester ’s nachts moeten zwijgen, waarop een geëmotioneerde Jordanees reageert: “Is er in Amsterdam dan niets meer heilig? Met pek en veren de stad uit, die yuppen!� Uiteindelijk stemt de stadsdeelraad unaniem voor het doorspelen ’s nachts.

Feestelijk concert
Hoe dan ook: op donderdag 10 mei wordt de restauratie gevierd met een feestelijk concert. Het concert is gratis, al dient u wel vooraf toegangskaarten te bestellen.
Provincie:
Tag(s):