dinsdag, 13. februari 2007 - 11:17

Rietlanden start cursus Chinees

Lelystad

Mede naar aanleiding van verzoeken van ouders start OSG De Rietlanden met een keuzecursus Chinees voor beginners. Belangstellende leerlingen kunnen na de voorjaarsvakantie kennismaken met de Chinese taal.
Gezien de steeds groter wordende rol van China op het wereldtoneel, behoeft het toenemende belang van Chinees
geen verdere toelichting.

Docent Chan Lee vertelt: "Iedereen denkt dat het leren van Chinees moeilijk is. In feite is het Chinees een eenvoudige taal. De grammatica van het Chinees is aanzienlijk gemakkelijker dan die van het Nederlands. Zo kennen de Chinese werkwoorden geen verleden tijd, is er geen verschil tussen mannelijk, vrouwelijk en onzijdig en zijn er geen naamvalsvormen, om maar wat te noemen. Wat het echter toch moeilijk maakt om Chinees te leren, is de ingewikkelde uitspraak en het uitgebreide schrift.

Het Chinees is een toontaal, wat betekent dat het verschil in uitspraak verschil in betekenis tot gevolg heeft. De juiste uitspraak leren is dus zeer belangrijk. Wat het schrift betreft: om enigszins een Chinese krant te kunnen lezen, moet je minstens 2000 verschillende tekens kunnen herkennen. Een heel verschil met het nederlands alfabet: slechts 26 tekens.

Het Chinees dat wordt geleerd is het Mandarijn, de officiële standaardtaal van de Volksrepubliek China. In het begin wordt de les in het Nederlands gegeven, maar geleidelijk wordt de les in het Chinees gegeven. Zo kunnen de cursisten hun spreek- en luistervaardigheden verbeteren. De cursisten zullen de elementaire kennis van het luisteren, spreken, lezen en schrijven onder de knie krijgen door het systematische leren en oefenen. Daarnaast zullen zij ook een beetje kennis maken met de Chinese cultuur en de Chinese geschiedenis.

De lessen worden stap voor stap opgebouwd. Met andere woorden: in het begin leren de cursisten Pinyin ( het Chinese alfabet ) en vier tonen. Daarna leren ze Pinyin-combinaties. Gedurende de lessen worden er ook simpele karakters geleerd. Dan leren zij het lezen van een kort verhaaltje en het schrijven van de karakters."
Provincie:
Tag(s):