dinsdag, 20. maart 2007 - 8:42

Rioolrenovatie met kous

Schouwen-Duiveland

Deze week is waterschap Zeeuwse Eilanden begonnen met het renoveren van een stuk transportriool tussen Scharendijke en Ellemeet (Schouwen-Duiveland). Hierbij is geen gegraaf in de grond nodig; het stuk riool wordt namelijk gerenoveerd met behulp van een kous. Een op maat gemaakte kous die onder andere bestaat uit polyesterhars wordt met waterdruk langzaam afge-rold in het riool.

Het water waarmee de kous is gevuld wordt daarna verwarmd tot 80º C waardoor na vier uur de kous zich volledig tegen de wand van het oude riool aan heeft gedrukt. De hars is verhard tot een polyesterbuis. Wat op de traditionele manier (alles opgraven) enkele maanden zou duren – met de bijbehorende overlast – wordt nu door Helma Reinigingsdienst BV uit Goirle in een week gerealiseerd.

Met een hogedruk reinigingswagen wordt zand, slib en ander vuil in het riool losgewoeld en opgezogen met een vacuümwagen. Vervolgens wordt met een robotcamera een voorinspectie gedaan waarna het uitrollen, vullen en verwarmen van de kous kan gebeuren. De werkzaamheden duren volgens planning tot en met vrijdag 23 maart. De totale lengte van het te renoveren riool bedraagt ruim één kilometer.

Door de werkzaamheden is tijdelijk maar één weghelft van de Kuijerdamseweg open voor verkeer. Dit kan enige verkeershinder opleveren. Om overlast te beperken wordt het werk in fasen uitgevoerd. Wat blijft is een kwalitatief goed transportriool wat weer vele jaar mee gaat.
Provincie:
Tag(s):