donderdag, 4. januari 2007 - 9:54

Riskante tbc-vorm bedreigt Nederland

Den Haag

Nederland en andere West-Europese landen riskeren blootstelling aan een zeer resistente vorm van tuberculose uit Oost-Europa en Centraal-Azië. Volgens de Wereldgezond-heidsorganisatie WHO kost effectieve bestrijding ervan euro 9 mrd.

'Gevangenissen in de voormalige Sovjet-Unie zijn brand-haarden van multiresistente vormen van tbc', zegt epidemioloog Frank Cobelens van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. 'Vooral arbeidsmigranten kunnen de gevaarlijke tbc-variant verspreiden door West-Europa'
Dit kan volgens hem snel uit de hand lopen. Illegale arbeidsmigranten en asielzoekers van buiten de Europese Unie worden niet gescreend op tbc. De longziekte waart ook rond in Roemenië. Nu de Roemenen zijn toegetreden tot de EU, worden ze niet langer onderzocht op tbc.

Het KNCV Tuberculosefonds luidt de noodklok en wijst op het belang van een regionale benadering. 'Medicijnresistentie van tbc is "man made" en ontstaat door het vroegtijdig afbreken van de behandeling al dan niet in combinatie met slechte medicijnen', aldus een woordvoerder.

Goede bestrijdingsprogramma's zijn de enige manier om medicijnresistentie te voorkomen en terug te dringen. Demissionair minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid erkent het probleem en dringt in een brief aan de Tweede Kamer aan op een 'slagvaardige benadering'.

Zowel uit Brussel als uit Den Haag gaan jaarlijks enkele tientallen miljoenen naar bestrijding van tbc. Bij de euro 9 mrd die de WHO tot 2015 nodig acht, lijken dat druppels op een gloeiende plaat. Volgens experts moet dit geld er snel komen: preventie en indamming aan de bron is veel goedkoper dan bestrijding in West-Europa.

In Nederland lijden jaarlijks gemiddeld tien personen aan een multiresistente vorm van tbc (MDR). In 20% van de gevallen is deze niet goed behandelbaar. De behandelkosten per patiënt bedragen euro 100.000 oplopend tot euro 150.000 voor de zeer resistente variant (XDR).

De laatste variant rukt op in de EU. Bij 21% van de Letten is XDR geconstateerd. Volgens Cobelens is dat 'balanceren op de rand van het doodvonnis'. XDR is in driekwart van de gevallen niet behandelbaar.
Provincie:
Tag(s):