vrijdag, 7. december 2007 - 23:58

Roda speelt PSV van de mat in Eindhoven

(Elfvoetbal) PSV heeft een flinke en wijze les voetballen gekregen van Roda JC. In het Philips Stadion liepen de Limburgers simpel uit naar 0-4, voordat Danny Koevermans de eer redde: 2-4.

Trainer Jan Wouters begon zoals beloofd met een niet al te door elkaar gehusseld elftal. Koevermans verving de geschorste Danko Lazovic als tweede aanvaller en verder bleef het elftal dat vorige week drie punten pakte bij De Graafschap in tact.

In de wetenschap dat de vorige vier ontmoetingen tussen PSV en Roda in Eindhoven altijd minimaal twee doelpunten en twee overwinningen voor de Trots van het Zuiden opleverde, startten de Limburgers ook dit keer met het idee dat er misschien wel iets te halen viel in het Philips Stadion. Met slechts drie verdedigers durfde coach Raymond Atteveld het aan om de vier offensief ingestelde PSV-ers – Otman Bakkal, Ibrahim Afellay, Koevermans en Jefferson Farfán – te bestrijden.

De gekozen tactiek pakte goed uit, want vanaf de eerste minuut kon Roda de aanval kiezen en durfde het de thuisploeg onder druk te zetten. Omdat ook nog verdediger Davy De Fauw het lef toonde door te schuiven, kon het gebeuren dat de Belg drie doelkansen kreeg in de eerste 45 minuten. Één daarvan werd verzilverd. In de 19e minuut kopte hij volkomen vrijstaand de bal achter de daarvoor nog luid bejubelde Gomes. De assist kwam van de voet van Anouar Hadouir, de absolute uitblinker in de eerste helft.

Na de voorsprong kon een offensief van PSV verwacht worden, maar de thuisploeg kwam simpelweg niet aan de bal. Roda tikte het leer rond als een topteam en wist continu de vrije man te vinden. Dat kwam doordat Timmy Simons telkens moest doorschuiven na één van de vele opkomende mensen en Hadouir moest loslaten. Omdat Slobodan Rajkovic niet durfde door te dekken, kwam de balverliefde ex-Willem II-er continu in een vrije positie. Daar wist de Marokkaan wel raad mee. Hij strooide veelvuldig met slimme passes, die PSV het hoofd op hol brachten. Wouters kon in de 42ste minuut het leed niet meer aanzien en wisselde Bakkal tactisch voor de meer verdedigend ingestelde Jason Culina.

De verandering pakte niet goed uit, omdat de Australiër gek genoeg precies hetzelfde ging spelen als zijn voorganger. Roda kon zodoende continu over de arme PSV-ers heen gaan, die achterin zwaar in de minderheid waren. Vlak voor rust leverde het overwicht van de Limburgers nog twee reuzenkansen voor Lamah op, maar die stuitte even zo veel keren op Gomes, de enige uitblinker aan de kant van de Eindhovenaren. Op een leep en slim lobje van Marcel Meeuwis in de 45ste minuut had de keeper echter geen antwoord. Daardoor kon Roda met een 0-2 voorsprong de rust in duiken. Als de bezoekers wat koeler en zorgvuldiger waren geweest, had het zelfs volkomen verdiend 0-5 kunnen staan.

In de tweede helft begon Culina pal naast Simons, waardoor het defensief allemaal wel wat beter stond bij PSV, maar aanvallend kon de landskampioen weinig tot niets meer klaar maken. Illustratief voor de onmacht was het (on)gelukkige derde doelpunt voor Roda in de 49ste minuut. Meeuwis trapte de bal wild naar voren, Rajkovic was verrast, timede verkeerd en Andres Oper kon er vandoor. Gomes werd geklopt in de lange hoek en leek zwaar aangedaan door de schandalige vertoning van de spelers voor hem: 0-3. De arme goalie heeft in vier jaar tijd nog nooit zoveel te doen gehad.

Ook tekenend voor de vorm waar PSV deze dag in verkeerde was de vierde goal voor Roda. Een kansloze bal stuiterde richting achterlijn, Rajkovic schermde niet voldoende af, verloor het duel, ging onderuit - al kreeg hij ook wel een duwtje van Oper - en de Est legde breed op de aanstormende Hadouir: 0-4. De twee goals van Koevermans in slotfase waren voor de statistieken. Die vielen namelijk op een moment dat Roda het allemaal wel geloofde en PSV alleen nog maar opportunistisch speelde.

De Limburgers lieten voetballen er wel heel simpel uit zien vandaag. Met wat meer finesse had Roda zelfs richting de dubbele cijfers kunnen gaan. Een ongelooflijke mentale afstraffing voor PSV, dat toch al een onrustige periode doormaakt. De Eindhovenaren staan nog wel bovenaan in de Eredivisie met dertig punten, maar kunnen morgen Ajax over hen heen zien gaan. Roda staat nu knap vierde met 25 punten.